Ministerstva práce a financí jsou rozvrácená. Zdravotnictví extrémně, hodnotí novinářka Zlámalová

24. listopad 2021

Analytička deníku Echo24 a Týdeníku Echo Lenka Zlámalová nabádá formující se novou vládu k rychlé konsolidaci úřadů, které podle ní rozvrátil kabinet Andreje Babiše (ANO). „Kdybychom byli na místě nové vládní koalice, tak považuji za extrémně rozvrácené ministerstvo zdravotnictví. Tam Vlastimilu Válkovi (TOP 09) přeji hodně štěstí a boží podporu k tomu. Pak samozřejmě státní finance, Zbyněk Stanjura (ODS) má co dělat.“ Problémy vidí i na ministerstvu práce.

„Mám velkou pochybnost o stavu na ministerstvu sociálních věcí, které se stalo jakousi personální agenturou sociální demokracie. Ministerstvo teď nabude na významu,“ odhaduje analytička a pokračuje:

Čtěte také

„A to se dostáváme ke druhé, tedy energetické krizi. Více než kdykoliv předtím bude muset řešit kompenzace pro lidi, kteří opravdu budou padat do energetické chudoby.“

Ministerstvo zdravotnictví označuje Zlámalová za dysfunkční úřad: „Není schopný dělat analytiku, není schopný rychle reagovat. Když nám ministr sděluje, že se odborníci nedohodli, tak on nerozhodne? Ne. Tady rozhodují politici. Ale potřebují mít perfektní analytický aparát, který dle mého názoru ministerstvo zdravotnictví nesplňuje ani náhodou.“

Novinářka kritizuje například to, že rezort jen neochotně zveřejňoval v minulosti data o šíření pandemie.

Nevěřím zákonu o státní službě

Někteří novináři nebo politici mluví o tom, že nový kabinet bude stát před výzvou takzvané deagrofertizace státu. 

Čtěte také

„Je potřeba se podívat na lidi, kteří tam přišli s Andrejem Babišem. Podívat se, jakou práci odvedli. A co si budeme povídat – prostě tam funguje i loajalita k šéfovi. Já nevěřím v zákon o státní službě, nevěřím v inertnost úředníků. Já kdybych měla někam přijít jako ministr, tak nechci dělat s lidmi, kterým nevěřím, a chci mít možnost si je vyměnit,“ uvažuje nad budoucností státních úředníků. 

Zlámalová uznává, že ne do všech ministerstev je potřeba zasáhnout takovým způsobem hned. „Proto mluvím o těch klíčových. Třeba s ministerstvem zahraniční, které je takovou přípravkou sociální demokracie, asi teď umíme docela žít a není to takový problém,“ hodnotí stav rezortu.

Sejmout 105 miliard

Lenka Zlámalová nabízí recept i na snížení schodku rozpočtu naplánovaného ministryní Alenou Schillerovou (ANO) na 380 miliard korun. Pětikoalice plánuje snížit deficit o 80 miliard.

Čtěte také

„Ta kapitola je jednoduchá – všechny nenárokové dotace, které nejsou svázány s evropskými penězi. Dokonce si myslím, že by částka mohla být ještě větší. Když jsem se na to dívala, tak je tam zhruba 105 miliard, které by šlo okamžitě sejmout.“

Podle novinářky by šlo škrtat v dotacím firmám. Jako příklad uvádí často zmiňovanou dotaci na linku na toastový chléb pro firmu Penam, která spadá do svěřenských fondů Andreje Babiše. 

„Já vlastně nevím, proč by stát měl dávat dotace firmám. Ve státním rozpočtu, když se na to budete chtít podívat, tak se to jmenuje investiční a neinvestiční transfery podnikatelským subjektům. A jsou to prudce rostoucí kategorie. Když to zítra škrtnou, tak se nestane vůbec nic.“

Když sleduji Michalika, který má minulost investičního bankéře, tak má jakýsi drive. Když tam budou takoví michalici, tak já budu v pohodě.
Lenka Zlámalová

Druhá věc je, že nová vláda nechce zvyšovat platy tak, jak si to narýsoval kabinet Babiše. Protože ve chvíli, kdy jsme ve velmi ekonomicky nezdravém bodě, tak veřejný sektor platí lidem víc než soukromé firmy a ty mají momentálně extrémní problémy se zaměstnanci. Fakt nejsou lidi. A toto je věc, která vytváří obrovskou nerovnováhu v ekonomice. Čili nová vláda přidá učitelům a tím to skončí.“ 

S „michaliky“ budu v pohodě

Novinářka připouští, že jen část členů vznikající vlády má zkušenost z exekutivních funkcí.„Ale když sleduji Věslava Michalika (STAN), který má minulost investičního bankéře, tak ten má jakýsi drive,“ říká na adresu muže, který byl navržen na post ministra průmyslu.

Čtěte také

Na konferenci s podnikateli podle novinářky prohlásil, že žádné dotace nebudou, vzpomíná Zlámalová: „A když tam budou takoví michalici, tak já budu v pohodě,“ přiznává.

Michalik, který je starostou Dolních Břežan a náměstkem středočeské hejtmanky, zároveň investuje v oblasti solárních elektráren. Budoval je v letech 2007 a 2008 v součtu za víc než půl miliardy korun. A pokud by se stal ministrem průmyslu a obchodu, zřejmě by u něj hrozil střet zájmů. 

Jeho firma si navíc půjčila 100 milionů korun od kyperské společnosti se skrytou vlastnickou strukturou. 

Za prvé nepovažuju za problém to, že Michalik firmy vlastní. Za druhé bylo by asi lepší, kdyby to převedl minimálně na manželku.
Lenka Zlámalová

„Je potřeba na začátku říct, že Michalik před vstupem do vlády deklaruje legální majetek za asi skoro půl miliardy korun. Je opravdu jeden z nejbohatších lidí, který do vlády vstupuje. Také deklaruje, že zároveň vydělal na solárních elektrárnách, kdy to bylo opravdu zcela legální,“ říká Zlámalová a pokračuje:

Čtěte také

Ale já jsem do jeho účtů neviděla. Abychom se o tom mohli poučeně bavit, tak musí některé věci ‚vybalit‘. Já jsem jako novinářka dělala Babišovy dluhopisy a vím, že to musíte najít v detailu. A mediální soud: Smrdí to, nebo nesmrdí? To já to neumím.“

„Za prvé nepovažuju za problém to, že to vlastní. Za druhé bylo by asi lepší, kdyby to převedl minimálně na manželku, což by bylo asi čistší. Bylo by dobré, aby si to nějakým způsobem ošetřil,“ myslí si Lenka Zlámalová.

Celý rozhovor Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související