Ministerstvo obrany chystá pomoc obcím, kterým armáda poškodila silnice

3. duben 2023 10:56

Ministerstvo obrany chystá nové dotace na obnovu poškozené infrastruktury. Například silnic. Peníze by měly pomoci hlavně obcím, které leží v blízkosti vojenských oblastí a mají cesty poničené armádními auty. Týká se to třeba Budišova nad Budišovkou na Opavsku. Malá silnice na kraji města je v havarijním stavu už dlouho.

„Stojíme na silnici třetí třídy v místní části Podlesí, která vlastně končí ve vojenském prostoru. Cedule konec města a po asi 500 metrech je už hranice vojenského újezdu, kam už běžný smrtelník nemůže,“ říká starosta Budišova Patrik Schramm (ODS).

Dá se tudy jet jenom krokem, ukazuje na rozbitý asfalt starosta. Sice tady žije jen pár lidí, ale problém se řeší přes 10 let. Město už zaplatilo projektovou dokumentaci na opravu povrchu.

„Stav se zhoršuje, takže v roce 2021 jsme svolali společné jednání se zástupci armády vojenského újezdu Libavá a správy silnic. Cesta je jednoznačně zlikvidovaná průjezdy vojenskou technikou,“ dodává starosta.

Ministerstvo obrany podle něj uznává, že havarijní stav způsobila armáda a opravě se nebrání. To potvrdil ve svém vyjádření i Moravskoslezský kraj, kterému cesta patří, proto čeká na vypsání nové dotace na obnovu vojenské infrastruktury. Spoléhá na to i budišovská radnice.

Ministerstvo obrany zatím potvrdilo jen to, že se dotační program na obnovu pro armádu potřebné infrastruktury skutečně připravuje. Není ale ještě jasné, jaké budou parametry a podmínky pro žadatele.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související