Ministerstvo spravedlnosti navrhuje zřídit registr odsouzených za znásilnění nebo zneužití dítěte. Jedním z impulsů byl případ z Liberce

9. listopad 2022 15:49

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje vytvořit evidenci pachatelů odsouzených za to, že zneužívali nebo znásilnili děti. Kdo by byl v registru, nesměl by děti učit, ani na ně dohlížet třeba na táboře. Ministerstvo k tomu přiměl případ muže z Liberce, který pořádal dětský tábor a na něm znásilnil sedm dětí.

Čtěte také

Muž z Liberce byl v minulosti už dvakrát odsouzený za to, že znásilnil dítě. Přesto mohl pořádat tábory, žádný zákon mu to nezakázal. Podle libereckého soudce Jaroslava Moravce přitom hrozí, že ubližovat dětem by mohl i nadále.

„Obviněný byl vzat do vazby, protože panovala důvodná obava, že bude opakovat trestnou činnost, pro níž je stíhán. Nebo dokoná trestný čin, o který se pokusil. A tyto důvody přetrvávají od počátku až do dneška," řekl Jaroslav Moravec.

Právě tento případ nyní přiměl ministerstvo spravedlnosti, aby navrhlo způsob, jak děti více chránit. A připravuje registr nebezpečných delikventů. „Smyslem zamýšlených opatření je zabránit u sexuálních trestných činů spáchaných na dětech recidivě. Cestou omezení možnosti pravidelného styku právě s dětmi,“ potvrdil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Lidé v registru by nesměli učit, ani na děti dohlížet na kroužcích nebo na táborech. Na jak dlouho, zatím není jasné. Soudní znalec v oboru psychiatrie a sexuologie František Čihák je přesvědčený, že by to mělo být natrvalo: „Spousta pedofilů děti se zalíbením pozoruje a hraje si s nimi a nikdy nepřekročí tu hranici toho povoleného. Takže, když to už někdo udělá, tak zákaz činnosti s dětmi by měl mít na doživotí.“

Evidence pachatelů by byla neveřejná. Rodiče by ale mohli například instruktory na táboře požádat, aby jim předložili osvědčení, že nejsou v registru. Ti by sice neměli povinnost jim vyhovět, pokud by ale instruktor odmítl, podle ministerstva spravedlnosti by to byl pro rodiče signál, aby své děti dali raději jinam.

Spustit audio

Související