Ministr zdravotnictví Petr Arenberger končí. Novým ministrem bude znovu Adam Vojtěch

25. květen 2021 10:00

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger za ANO končí. Rezignaci oznámí na úterní tiskové konferenci v 11.00. Informoval o tom premiér Andrej Babiš z ANO. Zároveň oznámil jméno ministra zdravotnictví, který nastoupí po Arenbergerovi. Stane se jím opět Adam Vojtěch, který již jednou resort vedl.

„Mluvil jsem včera s panem Arenbergerem, dnes ráno mi potvrdil svoji rezignaci, kterou oznámí dnes v 11.00 na tiskové konferenci,“ potvrdil premiér Andrej Babiš. Oznámení, že Arenberger vystoupí na tiskové konferenci přišlo kátce před Babišovým oznámením.

Zároveň Babiš oznámil jméno Arenbergerova nástupce. Ministrem se opět stane Adam Vojtěch. „V září po covidové zátěži se rozhodl, že odejde. Mrzelo mě to, protože si myslím, že byl velice dobrý ministr. Teď jsme se domluvili, že nastoupí a bude ve funkci ministra až do demise této vlády,“ uvedl Babiš.

O výměně na postu ministra zdravotnictví prý Babiš ještě nemluvil s prezidentem Milošem Zemanem. „Samozřejmě to musím ještě projednat s panem prezidentem, to jsem ještě nestihl. Předpokládám že k tomu pan prezident nebude mít výhradu,“ podotkl premiér.

Prezident podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka sdělí své stanovisko až poté, co si o výměně promluví s premiérem. V polovině května Zeman řekl, že by proti Arenbergerovu odchodu z funkce neměl námitky.

Tlak na rodinu?

Podle Babiše končí Arenberger kvůli tlaku na rodinu. „Odůvodnil mi to tak, že celá rodina je pod tlakem – paní i děti,“ prohlásil premiér. Arenberger pak podle něj podcenil, že na úrovni ministra „musí být majetková přiznání a další věci daleko přísnější“.

„Není jednoduché být ministr zdravotnictví, ale myslím, že funkci vykonával s péčí zodpovědného ministra, pracoval i mediálně se snažil věci vysvětlovat. Za toto mu samozřejmě děkuji, ale chápu to,“ dodal.

Arenberger vydržel ve funkci ministra zdravotnictví zhruba měsíc a půl. Nejkratší dobu v historii Česka zastával tento post Roman Prymula, který resort vedl asi měsíc a týden.

Pro Babišovu vládu to bude 13. změna v čele resortů. Naposledy se měnil ministr zahraničních věcí, kterým se stal Jakub Kulhánek (ČSSD).

Ministři zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše

Adam Vojtěch (za ANO), 13. prosince 2017 - 21. září 2020
Roman Prymula (za ANO), 21. září 2020 - 29. října 2020
Jan Blatný (za ANO), 29. října 2020 - 7. dubna 2021
Petr Arenberger (za ANO), 7. dubna 2021 - dosud

 

autor: ako | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio