Miroslav Krobot oslavil sedmdesátiny. Poslechněte si jeho Poučení

15. listopad 2021

Poslechněte si text z knihy Nečíst výrazného divadelního režiséra, dramatika a herce Miroslava Krobota, dlouholetého šéfa legendárního Dejvického divadla. Premiéru najdete on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Petr Stach
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 15. 11. 2021

Miroslava Krobota (nar. 12. listopadu 1951) už odmala zajímalo divadlo. Režii vystudoval na brněnské JAMU a začal působit v Západočeském divadle Cheb. Zde si poprvé vyzkoušel postupy autorského divadla. Úspěchů se dočkal i v Národním divadle, Divadle Vítězného února v Hradci Králové nebo v Realistickém divadle v Praze.

Od roku 1991 vyučoval na katedře alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Dlouhou dobu byl uměleckým šéfem Dejvického divadla, kam tehdy přivedl celý svůj absolventský ročník z divadelní fakulty a ten stal základem nového divadelního souboru. Po několika letech se z této scény stává jedno z nejnavštěvovanějších pražských divadel. Mezi Krobotovy nevýznamnější režie v Dejvickém divadle patří např. Oblomov, Tři sestry, Hamlet nebo Muž bez minulosti, který získal Cenu Alfréda Radoka jako inscenace roku 2010.

Na filmové půdě Miroslav Krobot herecky debutoval rolí otce v tragikomedii Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství. Zlomovým filmem na mezinárodním poli byla hlavní role v mystickém dramatu Muž z Londýna. Dále hrál například v animovaném oceňovaném filmu Alois Nebel, v komedii Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, s polskou režisérkou Agnieszkou Holland spolupracoval na televizní sérii Hořící keř a filmovém dramatu Přes kosti mrtvých. Věnuje se s úspěchem rovněž filmové režii.

Prózu Poučení z knihy Nečíst uvádíme u příležitosti autorových 70. narozenin. V režii Izabely Schenkové čte Petr Stach.

Spustit audio

Související