Míst, kde je možné sbírat bylinky, ubývá, říká bylinkářka

20. květen 2022

Květen je jeden z nejkrásnějších měsíců v roce. Také počasí láká ven k procházkám a na jaké bylinky při toulkách přírodou můžete na jaře narazit, nám řekla bylinkářka Hana Binková.

Mezi jedničky v bylinkách patří podle Hany Binkové černý bez. „Říká se, že před bezem by se mělo kleknout, před heřmánkem smeknout. Už úplně na jaře, když začínají vyrůstat konce větviček bezu, takzvané náčinky, tak už ty můžete sbírat. Rozklepete je paličkou na maso, vložíte je do teplého ručníku a přiložíte na bolavá záda. Potom samozřejmě květ a také bezinky, tedy plody černého bezu,“ radí Hana Binková

„Bezový květ sušíme na papíře, nebo zavěšený ve větrané místnosti bez přímého slunečního svitu. Plody můžeme také sušit, nebo z nich udělat marmeládu, nebo kompot. Kompot z bezinek je výborný třeba na zánět trojklanného nervu. Z květů můžete udělat také řízky, říká se jim kosmatice. Když si tam dáte trochu chilli a pepře, tak to i chlapi můžou sníst,“ říká Hana Binková.

Co sbírat v květnu

Kromě bezu teď můžete sbírat i hloh, srdíčkovou bylinu. Na zahrádce začíná meduňka, řepík, máta, v divoké přírodě jablečník, pomalu končí bršlice a kopřiva, ty sbíráme do Žofie, do 15. května. Kdo to nestihl, může sbírat na vršku ty zelené lístečky.

Kam vyrazit na sběr

Míst, kde je možné sbírat byliny, ubývá. Rada lidí si šlechtí golfové trávníky, u silnic to také není optimální. „Nejsou příkopy, meze, nic. A když je mezi poli remízek, tak bych to taky nedoporučovala. Když stříkají pole, zasáhne to i byliny. Sbírejte tam, kam se postřik nedostane, podél řek a podobně. Bylina by při sběru neměla být mokrá po dešti, nebo po ránu od rosy,“ říká bylinkářka.

Spustit audio

Související