Místo dvou týdnů jen jeden. Neočkovaným se zkrátí karanténa na sedm dní, ukončena bude PCR testem

22. říjen 2021

Od pondělí 25. října začnou platit v souvislosti s onemocněním covid-19 nové lhůty pro karantény. Podle nařízení hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se neočkovaným zkrátí její doba po kontaktu s nakaženým ze dvou týdnů dnů na sedm dní. Po této lhůtě ale musí být karanténa ukončená negativním PCR testem. V Koronafokusu to přibližuje redaktor Ondřej Vaňura. 

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Podle Asociace ředitelů základních škol přinese zkrácení lhůty menší absenci žáků a tím pádem lepší podmínky pro výuku. Podle prezidenta této asociace Luboše Zajíce totiž nic nebrání tomu, aby se žák po sedmi dnech v karanténě a následném negativním PCR testu mohl do školy vrátit.

Čtěte také

„Nevidíme úplně důvod, proč by měl zůstat mimo vzdělávání. Stávají se případy, kdy žáci byli čtrnáct dní doma, vrátili se do školy, pak se objevil další příklad nákazy, zase byli doma. A už z toho měsíc. Pak je ten výpadek hodně velký,“ popisuje Zajíc problémy ve školách. 

Napíklad v Moravskoslezském kraji bylo podle posledních dostupných údajů na základních školách v karanténě 3200 žáků, v druhé polovině září to byla přitom tisícovka. V kraji je v třetím říjnovém týdnu nejvíce potvrzených případů covidu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v celé zemi.

Ošetřovné na devět dní

Co se týče vyplácení ošetřovného pro rodiče dětí, které musí zůstat kvůli kontaktu s koronavirovou infekcí doma, platí standardní pravidla. Ta se vztahují i na případy, kdy dítě musí do karantény, hygienici by zavřeli celou školu a tak podobně.

Čtěte také

To znamená, že ošetřovné se vyplácí z nemocenského pojištění na děti do deseti let po devět dnů, samoživitelkám a samoživitelům až šestnáct dnů. Pečující pobírá 60 procent svého redukovaného výdělku.

Pokud je ale dítě doma déle než devět dnů, nárok na ošetřovné už pak není. Tomu by mohla zkrácená lhůta karantény na sedm dní pomoci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že má od konce září připravený návrh na takzvané krizové ošetřovné, a to pro případ lokálního uzavírání škol kvůli epidemii. Obsahuje zvýšení dávky ze 60 na 80 procent základu výdělku a vyplácení ošetřovného po celou dobu nařízené karantény.

Tato pravidla v podstatě platila už při minulých vlnách epidemie.

Čtěte také

Aktuální návrh byl 12. října předán k projednání ve vládě. Ještě před tím ho musí projednat Legislativní rada vlády a její pracovní komise. Návrh zákona je připraven v režimu takzvaného zrychleného projednání sněmovnou. V Česku je ale po volbách a ustavující schůze sněmovny nastane 8. listopadu.

Česká správa sociálního zabezpečení se prozatím vyjádřila tak, že aktuálně nemá žádné informace o tom, že by se nějaké změny v ošetřovném chystaly.

Další pravidla pro školy

Na jednání vlády se ministr školství Robert Plaga s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (oba za hnutí ANO) shodli na následujících opatřeních:

Čtěte také

Neočkovaní učitelé budou muset ve výuce nosit respirátory. Pro žáky tato povinnost platit nebude.

V okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy vyšší než 300 případů na 100 tisíc obyvatel, se neočkovaní žáci budou po podzimních prázdninách na koronavirus testovat.

V pondělí 25. října by se těmito opatřeními měla zabývat Rady vlády pro zdravotní rizika a měla by je vláda schválit.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Spustit audio