Místo lyží sekera. Závod historických lyžníků v Abertamech se proměnil ve sportovní kuriozitu

11. březen 2024 11:35

V Krušných horách na víkend naplánovali závod historických lyžníků. Jenže ti nakonec závodili bez lyží. Na trať vyrazili s nůší a se sekerkou.

V krušnohorské obci Abertamy se o víkendu měl konat tradiční závod historických lyžníků v dobovém oblečení. Nedostatek sněhu ale narušil plány pořadatelů. Namísto toho událost přinesla překvapení, kdy se z původního lyžařského klání stal nezvyklý závod, který zaujal a pobavil nejen místní obyvatele, ale i diváky, kteří přijeli z okolních obcí.

Závod historických lyžníků v Abertamech se proměnil ve sportovní kuriozitu

Pořadatelé se rozhodli, že i přes nepřízeň počasí závod nezruší, a udělají z něj něco nevídaného. Změnili pravidla a nahradili tradiční lyže a hůlky za úplně odlišné sportovní náčiní. Tak vznikla nečekaná kombinace sportu a historie, kdy účastníci místo lyží používali pracovní kolečka, nůše a dokonce i sekery.

Do akce se zapojila desítka desetičlenných družstev. Závodníci ve štafetách museli předvést umění zatloukání hřebíků, což vyžadovalo nejen fyzickou sílu, ale i šikovnost a odvahu. Novou podobu tradičního klání nakonec ovládl tým z Nových Hamrů.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio