Místo lyží turistika, tak aktuálně vypadá většina školních kurzů

21. únor 2024 12:55

Místo lyží a přezkáčů se teď dětem na lyžařských kurzech hodí spíš turistické vybavení. Vzhledem k počasí většina areálů přerušila provoz, a tak na řadu místo sjíždění svahů přichází toulky přírodou.

Turistikou a podobným náhradním programem, který hledají učitelé, aktuálně tráví většinu času děti na školních lyžařských kurzech na Šumavě. Třeba ty, které přijely na Chatu Ořovský v Železné Rudě z tachovské základní školy.

„Napadlo nás pobyt zrušit, ale říkali jsme si, že počasí je nevyzpytatelné a nějaký sníh by se ještě mohl objevit. Navíc máme zamluvenou celou chalupu pro 110 osob a v případě zrušení pobytu bychom hradili stornopoplatek,“ říká učitelka Marie Maštalířská. Dle jejích slov i když žáci nemohou lyžovat, stejně je pro ně pobyt pěkným zážitkem, při němž stráví čas v přírodě a utuží partu.

Ani další školy kurzy neruší. Třeba do hotelu Stella na Špičáku týdně přijíždí až 200 studentů – ačkoliv i ti se věnují spíše turistice. Na celém Železnorudsku momentálně zůstává v provozu jen část sjezdovky v areálu Alpalouka, jehož provozovatelem je TJ Tatran Železná Ruda.

„Kousek sjezdovky udržujeme, ale je to hlavně o přehrabování sněhu z jedné strany na druhou, a lepení děr. Dle předpovědi má v následujících dnech zase pršet, tak uvidíme, jak to půjde dál. Péče o sjezdovku je za takových podmínek nákladná, přitom jsme zaznamenali propad tržeb o více než 50 procent,“ uvádí předseda TJ Václav Nový.

autoři: Jitka Englová , Alice Baumruková Kotylová
Spustit audio