Místo papírových letáků budou sloužit turistům na Šumavě QR kódy

8. červenec 2019 12:00

Informační letáky v tištěné podobě na Šumavě pomalu končí. Správa národního parku je postupně převádí do elektronické podoby. Lidé tak získají potřebné informace třeba prostřednictvím QR kódů, které načtou do svých mobilních telefonů. 

Návštěvnické centrum Srní a Kvilda jsou prvními místy, kde jsou nové QR kódy ve zkušebním provozu. Postupně je ale lidé najdou i na dalších turisticky frekventovaných místech. Elektronický leták funguje jednoduše, stačí si do mobilu stáhnout čtečku QR kódů a načíst si kód. Správa národního parku má připravené verze letáčků také pro německy a anglicky mluvící návštěvníky.

Mluvčí národního parku Šumava Jan Dvořák vyjmenoval důvody, které k těmto změnám vedou: „V tuto chvíli pomalu přecházíme na elektronizaci veškerých tiskových materiálů, důvodem je finanční úspora a úspora papíru. Souvisí to s tím, jak se vyvíjí technika a jaké jsou možnosti.“

Nové webové stránky parku

Správa parku chce také spustit zhruba v polovině prázdnin nové webové stránky a to je také termín, kdy se v terénu začne objevovat více QR kódů se zajímavostmi i s podrobně zpracovanými informacemi. 

„Co se týká QR kódů, tak začínáme v návštěvnických centrech, aby si lidé pomalu začali zvykat. My budeme vyhodnocovat, jak s tím pracují, a budeme nabídku dále rozšiřovat,“ řekl Dvořák. Do budoucna podle něj zůstane jediným bezplatným tištěným materiálem jen brožura Vítejte v Národním parku Šumava. Ta nabídne mimo jiné základní informace o národním parku, jeho historii, přehled informačních center a zajímavých turistických míst.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio