Místo plné zázraků, to je Svatá Dobrotivá

8. únor 2024

Klášter Svatá Dobrotivá se nachází v obci Zaječov nedaleko města Hořovice na okraji Chráněné krajinné oblasti Brdy. Místo je opředeno legendami a zázraky, některé z nich by se tu dle místních měly dít dodnes.

Interiér kláštera

„Svatá Dobrotivá se klášter jmenuje podle naší patronky svaté Benigny, ale oficiální název je Zaječov,“ upřesnila průvodkyně Vlasta Svobodová, která se s manželem Miroslavem Svobodou o klášter stará. Tento první augustiniánský klášter v Čechách byl založen roku 1262 Oldřichem Zajícem z Valdeka. Podle pověsti se mu jedné březnové noci zdál zvláštní sen. Zjevili se mu dva muži, ve kterých posléze poznal apoštoly Petra a Pavla. Ti jej jakýmsi vírem přenesli na zelený palouk, kde se Oldřich setkal s Pannou Marií. Ta jej požádala, aby na tomto místě postavil svatostánek. Stavba byla tedy následně zasvěcena Zvěstování Panny Marie.

Roku 1327 byly do Zaječova přivezeny ostatky sv. Benigny. „V té době se najednou začaly dít zázraky uzdravování. Začaly se tady konat poutě a lidé sem chodili prosit svatou Benignu, svatou Pannu Dobrotivou, o pomoc. Skutečně se tak stalo a od té doby se tady poutě konají prakticky až dodnes,“ uvedla paní Svobodová. Za zmínku jistě stojí i zdejší varhany z počátku 18. století, o kterých se traduje, že sem na ně chodíval hrát Antonín Dvořák v době, kdy skládal operu Rusalka, a také Jakub Jan Ryba. Stavba byla původně postavena v gotickém slohu, ale nevyhnuly se jí různé přestavby, jelikož byl klášter zcela zničen během husitských válek.

V padesátých letech 20. století byl během akce K klášter zrušen a řeholníci byli internováni do pracovních táborů. Byl zde zřízen 52. pomocný technický prapor. Areál tedy začal opět pomalu chátrat. Po roce 1990 byl klášter vrácen augustiniánům a v současné době se zde v letních měsících pořádají dětské tábory, kdy jsou děti i vedoucí ubytováni přímo v areálu kláštera a mohou tak nasávat starobylou atmosféru místa.

Zázračný obraz Panny Marie, Matky dobré rady

Ačkoliv se v klášteře dnes ostatky sv. Benigny již nenachází, podle Vlasty Svobodové se tady i tak dějí zázraky, a to díky zdejšímu obrazu: „Máme zde zázračný obraz, je to obraz Panny Marie, Matky dobré rady. Je na něm Panna Marie s Ježíškem, a má sklopené oči. Když sem chodíme prosit, ne si přát, ale prosit, tak se najednou stane, že se Panně Marii zachvějí víčka, ona pootevře oči a zas je pomalu zavře. Tím jako by vám chtěla říct „Já jsem tě slyšela, já o tobě vím.“ Myslím si, že i ta chvilka té naděje, kterou člověk získá, stojí skutečně v životě za to. A kdo dnes nemá starosti…“ řekla paní Svobodová.

Další pozoruhodnou součástí kláštera v Zaječově je také zdejší kámen: „Je tady nejstarší kámen, to má být ten kámen, kterého se dotkla noha Panny Marie. Chodí sem ezoterici a léčitelé, kteří tvrdí, že tohle je nejvíc energetické místo v kostele a chodí se sem nabíjet. Spousta lidí takto přiloží ruce a cítí brnění a různé pocity. Na někoho to funguje, na někoho ne,“ dodala s úsměvem Vlasta Svobodová.

Vzdálenost od Plzně: cca 40 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio