Místo třídy louka, místo tužky v ruce hrábě. Žáci z Vrchlabí pomáhají hrabat vzácné horské lokality

12. duben 2024 08:08

Žáci z Vrchlabí a okolí vyráží místo výuky na horské louky a pomáhají je pracovníkům Správy Krkonošského národního parku hrabat. Díky letošnímu brzkému nástupu teplého počasí je potřeba všech 17 vytipovaných lokalit zbavit co nejdřív staré trávy. Jak dětem hrabání jde, zjišťovala přímo na místě reportérka Kateřina Kohoutová.

Už jsem se také chopila hrábí a pomáhám spolu s dětmi hrabat louku. Jsou tu děti z Lánova a nacházíme se nedaleko Městského parku ve Vrchlabí. Dnešní počasí tedy úplně práci nepřeje, jako tomu bylo u skupin žáků, kteří už hrabali v uplynulých dnech. Ale dětem to vůbec nevadí.

Čtěte také

Daniel Bílek ze Správy Krkonošského národního parku ráno dětem rozdal hrábě a vysvětlil jim, jak správně a odkud kam mají stařinu, tedy starou trávu hrabat. Děti tady čeká shrabání celé lokality a potom pro ně odměnou, kolem poledne, bude originální oběd, a tím je opékání buřtů.

Jak se žákům brzy ráno chtělo vyrazit pracovat?
S některými z nich jsem mluvila, a ti se přiznali, že je to stále pro ně lepší, než sedět ve školních lavicích a učit se například matematiku či jiné nepříliš oblíbené předměty. Jiní zase říkali, že se jim nechtělo vstávat, ale také učitelé se shodují v tom, že je určitě dobře, když se žáci zapojují do této aktivity, protože děti stráví celé dopoledne na čerstvém vzduchu.

A studenti také poznají opravdový význam a smysl této činnosti a proč tuto práci dělají. Musím ale říci, že se tu objevují i případy, kdy někteří žáci drží hrábě poprvé v rukou. A netrvalo dlouho a jedna slečna dokonce hrábě zlomila. Do tajemství hrabání stařiny se ale děti velmi rychle dostanou a vše se pro ně nakonec stane zábavou.

Hrabání 1.jpg

Proč je hrabání horských luk důležité? Co by se stalo, pokud by se nepodařilo starou trávu včas odstranit?
To je to nejpodstatnější, co bylo dětem řečeno už úplně na začátku.

Čtěte také

Jde o to, že pokud by se tato práce neudělala a stará tráva neodstranila, mohlo by to ohrozit růst a zejména rozmnožování vzácných květin, jako je například prstnatec bezový s výraznými žlutofialovými krásnými květy. Dále to jsou vzácné hořečky nebo šafrány.

Když totiž tyto rostliny odkvetou, tak se vysemení a jejich semena pochopitelně napadají okolo nich. A pokud by se tráva na jaře neshrabala, tak by nová semena v půdě neměla šanci vzrůst, neměla by dostatek světla ani prostor ke klíčení. A díky uklízení stařiny se daří semena probudit, získají prostor k rozmnožování.

13 lučních lokalit, o něž se Správa KRNAP stará:
Slunečná stráň u Svobody nad Úpou, lom v Horních Albeřicích, Hoffmanovy Boudy, květnice na Rýchorách, Sklenářovické údolí, Bíner a Peklo u Lánova, šušmaňák v Černém Dole, U Zvoničky a na Lipce ve Víchové nad Jizerou, Bolkov, Rýžoviště a Anenské údolí v Harrachově a mokřina u Fida ve Strážném.

Byla jsem se už včera spolu s dětmi podívat na Bolkově, tedy na jednu ze vzácných lokalit, kde ještě nedávno rostly pouze tři orchideje prstnatce bezového. A už v loňském roce, právě díky pravidelnému, každoročnímu jarnímu hrabání, jich tam vykvetlo celkem třicet.

Spustit audio

Související