Mít smlouvu s autorkou Juli Zeh znamená pro každé nakladatelství zaručený úspěch. Právě vyšel její nový titul s názvem O lidech

20. duben 2021

Všechna klišé a předsudky, které měli obyvatelé měst proti těm, co bydlí na venkově a naopak vesničané proti měšťákům, se v novém románu Juli Zeh O lidech (Über Menschen) potvrzují. Vydalo ho mnichovské nakladatelství Luchterhand.

Přebal knihy Juli Zeh: Über Menschen (O lidech)

Rok v částečné izolaci je dlouhá doba, ovšem pro spisovatele v podstatě běžný stav. Juli Zeh vypráví o bezprostřední přítomnosti, o lidech, které pandemie pozměnila, zformovala, resp. umožnila vyniknout jejich mnohdy nesympatickým povahovým rysům. Autorka vypráví o jejich slabinách, strachu a předpojatostech. O tom, že se jí to podařilo, svědčí první místo na žebříčku bestselerů.

Název románu O lidech, v originále Über Menschen je jasnou narážkou na Nietzscheho filozofický pojem Übermensch, nadčlověk, dnes užívaný převážně v negativním slova smyslu. O jakých lidech autorka ve svém novém vesnickém románu píše? O lidech v malé fiktivní vesničce Bracken kdesi v Brandenbursku. „V Bracken je člověk mezi lidmi“ německy `unter Leuten`, píše Juli Zeh.

V Bracken to není tak lehké – jak autorka píše – se nad lidmi vyvyšovat. O tom se hned od prvního dne znovu a znovu Dora, protagonistka románu, přesvědčuje. Dora je textařka v jedné berlínské reklamní agentuře a po definitivním rozkolu se svým přítelem Robertem se přestěhuje do této úhledné vesničky, kde si shodou okolností teprve nedávno koupila dům. Doprovází ji pouze její veselý pes všemožných ras. Je konfrontována se zcela novým společenským kosmem a zjišťuje, že postoje jejích nových sousedů mnohdy chápe. V pandemické době nejde o to se na malém prostoru, kde všichni o všech vše vědí, s protiklady vypořádat, nýbrž  je snést.

Juli Zeh se to opět jakoby zázrakem podařilo: Její román je smířlivý – přestože nic zlého nezamlčuje. Vytvořila ze všech protikladů a nahromaděné zloby dokonce jakousi vesnickou idylu. Hezká a smutná pohádka.

autor: Eva Novak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.