Mladí nadšenci z Liberce se rozhodli zachránit víc než stoleté kino Varšava

17. červenec 2014

Vlhkost, dřevokazná houba a plíseň. S tím vším teď o prázdninách bojují mladí nadšenci z Liberce, kteří se rozhodli zachránit tamní historické kino Varšava. Pronajali si ho od města a chtějí ho vrátit Liberečanům jako artové kino a divadlo. Z velkých plánů ale museli zatím kvůli nedostatku peněz hodně slevit.

„Bylo by to skvělé, kdyby se jim podařilo sehnat ty peníze, tak ale budeme jim držet palcem,“ slibuje Jana Hanušová, která chodila do Varšavy od mala na pohádky. Přišla do zchátralé Varšavy na benefiční večer spojený s aukcí grafik známých umělců mimo jiné i od Vladimíra Komárka.

A měla radost z toho, že mladí kinozáchranáři ze spolku Zachraňme kino Varšava teď mohou z výtěžku více než 70 tisíc korun vyrobit repliku historických dveří 106 let starého kina.

Podle Petra Hubáčka, vnuka slavného architekta, se teď přes prázdniny dá do kupy foyer a vznikne v něm kavárna.

„Máme dobrého kavárníka s kavárničkou, kteří si to vezmou za své. Budeme pravděpodobně pražit svoji kávu a hlavní je dát do kupy ten prostor tak, aby se tam lidé cítili dobře,“ popisuje další plány.

Zatímco kavárnu chtějí mladí filmaři, hudebníci a architekti sdružení otevřít v září, kinosál bude muset zatím muset kvůli nedostatku peněz na dokončení oprav počkat.

Ondřej Pleštil a jeho kamarádi ale nezahálejí. Na kině pracují už více než rok. „Zatím se hlavně snažíme obnovit funkci větracích průduchů, protože sál je napadený houbou dřevomorkou, plísní a podobně,“ vysvětluje.

Dostali dva miliony, potřebují dvacet

Sdružení dostalo od města Liberec necelé 2 milióny korun, celá oprava by ale vyšla dvacetkrát dráž. Proto se teď na Varšavu ve stylu Liberec sobě sbírají místní lidé.

Náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda ze sdružení Liberec občanům ale dodávku dalších peněz nemůže slíbit.

„V letošním roce se nám už nepodaří navýšit podporu, což ale neznamená, že v dalších letech peníze být nemohou,“ říká náměstek.

Podporu ale musí kino Varšava hledat i jinde. „Byl bych ale rád, aby se k tomu projektu připojily i další organizace. V minulosti slíbil podporu Liberecký kraj, který zatím žádnou velkou částku neuvolnil,“ dodává Svoboda.

Krajský radní Petr Tulpa ze Starostů pro Liberecký kraj ale příliš optimistický není.
„Nadšení zachovat tuhle památku je velké. Já tomu ale říkám, že prohrává selský rozum s právem. Člověk nemá odkud vzít nebo má, ale ví bezpečně, že by poškodil něco jiného někde jinde. Pak začnete porovnávat, dávat na váhy a je zle,“ vysvětluje Tulpa.

Mladí nadšenci, které podporuje i herec Josef Abrhám, ale stále věří, že srdcová záležitost kulturního Liberce nakonec vyhraje.

„Hrozně jim přeju, aby zůstaly tyto budovy a tento styl pro menší počet diváků, ale pro lidi, kteří vědí, na co jsou. Je to taková oáza člověčiny a bezvadných lidí,“ myslí si herec.

Spustit audio