Mladý jihočeský student mapuje osudy původních německých obyvatel šumavského pohraničí

13. srpen 2021

Luděk Němec má ve svých 21 letech k vydání připravenou už druhou knihu. Jmenuje se České Žleby a mapuje historii lidí a krajiny v šumavském pohraničí. Student vídeňské univerzity využil covidové proluky a sepsal příběhy rodin, které byly odsunuty.

„Těch osudů je celá řada, ale já jsem se snažil vybrat ty, které trochu vybočují z toho stereotypu, který bychom třeba o Němcích na Šumavě mohli mít,“ říká.

Zaujal jej například příběh muže, který bojoval v první světové válce, pak byl poslán do Českých Žlebů hájit hranice a zamiloval se tu.

„Oženil se s jednou rodilou Němkou, založili rodinu a postavili dům, na který si museli půjčit. Půjčku splatili v létě 1938. Několik měsíců na to přišla německá okupace, Mnichovská dohoda, všichni Češi odešli a on stál před dilematem, jestli zůstane s vědomím, že jako Čech bude patrně společensky degradován, ocitne se na pokraji společnosti a nebude moci vykonávat svou profesi poštovního úředníka, nebo opustí své hospodářství, které dvacet let splácel,“ vypráví Luděk Němec.

Čtěte také

Muž se rozhodl zůstat. Byl propuštěn z poštovních služeb a stal se silničním dělníkem. „Po třech letech se rozhodl požádat o říšsko-německé občanství, aby mohl vykonávat povolání, na které byl zvyklý. Jeho žádosti nebylo vyhověno a on se odstěhoval. Když válka skončila, vyšetřovací orgány zjistily, že žádal o říšsko-německé občanství, okamžitě se ocitl na černé listině, byl vyšetřován a nakonec vysídlen jako většina německých obyvatel z Českých Žlebů do Německa. O všechno přišel,“ dodává Luděk Němec.

Pátrání po osudech původních obyvatel německého pohraničí ho baví už mnoho let. První knihu s názvem Krásná Hora vydal dokonce ve svých patnácti letech. V současné době mladý autor z Dolního Třebonína studuje historii.

Celý rozhovor s Luďkem Němcem si poslechněte online.

Spustit audio

Související