Mnoho lidí má teď snížené příjmy, ale musí splácet úvěry a platit nájem. Rady finančního ombudsmana

8. červen 2021

Skončil odklad splátek, u spousty lidi ale stále přetrvává tíživá finanční situace spojená s koronavirovou pandemií. Postupně se za určitých podmínek otevírají obchody, kulturní zařízení a služby, řada lidí má ovšem stále snížené příjmy, ale musí splácet dluhy nebo platit nájem. 

Finanční ombudsman Home Creditu Miroslav Zborovský hovoří v naší radioporadně na téma: řešení tíživé finanční situace.

Čtěte také

Jak se vypořádat s tíživou finanční situací. Na co si dát pozor. Na co si půjčovat a na co raději ne? Jak si sestavit rodinný rozpočet.

Jak vést děti k finanční gramotnosti, v jakém věku začít, proč je důležité, aby měly děti v poměrně mladém věku přehled o příjmech a výdajích domácnosti? Kdy založit dětem bankovní účet a zřídit platební kartu?

Jak maximálně využít všech výhod různých finančních služeb a tím šetřit, například kdy je výhodnější používat kreditní kartu a kdy debetní. Ale také, jak zjistíte, kde a komu dlužíte.

Čtěte také

Mnoho z nás teď pracuje víc nebo úplně z domova, děti často využívají počítače nebo tablety rodičů a to také souvisí v bezpečností na internetu a případnou digitální kriminalitou. Je nutné si dávat víc pozor, například rodič může mít uloženou kreditní kartu v tabletu nebo na počítači a dítě omylem něco nakoupí.

Lidé také mnohem více nakupují na e-shopech. Dbejte proto zvýšené opatrnosti, například nikdy neukládejte údaje o kartě ani na důvěryhodný e-shop. A jak poznat podvodný phishingový e-mail?

Celou radioporadnu s Miroslavem Zborovským si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související