Mo Jen: Jak jsme prodávali zelí

1. říjen 2018

Povídka čínského spisovatele, nositele Nobelovy ceny za „halucinační realismus díla, v němž se snoubí lidové vyprávění, historie a současnost“. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Mo Jen (nar. 1956) patří k nejznámějším soudobým čínským spisovatelům. Pochází z odlehlé venkovské oblasti v provincii Šan-tung, která ho inspirovala k vytvoření fikčního prostoru, do něhož zasadil děj řady svých povídek a novel. V polovině sedmdesátých let vstoupil do armády, kde získal středoškolské vzdělání. Absolvoval též armádní uměleckou akademii a studium si později prohloubil na Pekingském pedagogickém institutu.

Mo Jen je autorem více než desítky románů a novel a asi 70 povídek. Jeho patrně nejznámějším dílem je Rudý kaoliang (z roku 1986), román sledující osudy venkovské rodiny během třicátých let 20. století. Autor v něm dovedně propojuje legendární a mytologické prvky s vlasteneckým étosem v silný epický příběh plný vášní a bolesti. Dílo posloužilo jako předloha ke stejnojmennému filmu režiséra Čang I-moua, v roce 1988 oceněného na Berlínském filmovém festivalu.

Mo Jen ve svých povídkách a románech bourá barvotiskový obraz venkova a venkovanů, charakteristický pro beletrii tří desetiletí od vzniku Čínské lidové republiky až po Kulturní revoluci. Mo Jenův venkov je často hrozivým světem temných vášní, degenerace, omezenosti a útlaku. Jedinou úlevou, která Mo Jenovým hrdinům pomáhá unést těžký životní úděl, jsou pomíjivé záblesky přátelství, soucitu a lásky. Důležitým tématem autorových příběhů je fyzické a duševní utrpení pojímané jako nedílná součást lidské existence.

Účinkuje: Michal Zelenka

Překlad: Jana Benešová
Režie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2007.

Spustit audio