Mobil musí zůstat vypnutý i o přestávce. Ve škole v Bechyni zavedli úplný zákaz

29. květen 2018 14:25

V Bechyni odzvonilo psaní esemesek pod školní lavicí a děti už nenapíšou post na svůj Facebook ani o přestávce. Základní škola zakázala používání mobilních telefonů, žáci je musí před vstupem do budovy vypnout.

„S mobily byly problémy prakticky pořád, potýkali jsme se s tím. Dřívější pravidla byla taková, že žáci nesměli mobily používat během vyučovacích hodin, o přestávkách si je mohli zapnout,“ popisuje dřívější praxi ředitel školy Jaroslav Matějka.

Benevolentní přístup se ale neosvědčil. „Na druhém stupni to došlo tak daleko, že i během vyučovacích hodin žáci pořizovali fotografie a videa a umisťovali je na sociální sítě,“ líčí ředitel.

Škola proto přitvrdila. Žák před vstupem do školy musí mobilní telefon vypnout a zapnout si ho může, až když budovu opouští.

Situaci řeší i ministerstvo školství. Podle mluvčí Jarmily Balážové se pravidla na jednotlivých školách mohou lišit. Ministerstvo pouze radí, jak se s problematikou vypořádat. „Ministerstvo zastává názor, že právě během přestávek žáci a studenti používáním mobilních telefonů nikoho nevyrušují,“ říká.

Hráli hry a nebyli připravení na hodinu

Ředitel Jaroslav Matějka má ale zcela odlišnou zkušenost. Mobily zapnuté o přestávkách ovlivňovaly i výuku nejmenších školáků. „Na prvním stupni to vypadalo tak, že žáci se srotili u kamaráda, který mobil měl, hráli nějaké hry, a když učitel přišel do třídy, neměli nachystané pomůcky a nebyli připravení na hodinu,“ připomíná.

Většina rodičů prý nemá se zákazem mobilů problém. Patří mezi ně i Jana Janáčková, která má na základní škole ve Školní ulici dvě děti. „Já jsem úplně pro, mně vůbec nevadí, že to omezili, pokud tam docházelo k nějakým nejapnostem ze strany teenagerů a tak dále,“ komentuje.

Budoucí prvňáčci chodí k zápisům připravení, mnoho dětí má ale vady řeči

Při zápisu do první třídy děti přednáší básničky a také poznávají tvary a barvy

Předškoláky v celém Jihočeském kraji čeká velký den. Tento měsíc přichází k zápisům do první třídy. Učitelky dávají dětem spoustu úkolů a také pozorně poslouchají, jestli umí dobře mluvit.

Většina žáků zákaz při vyučovacích hodinách chápe. Vadí jim ale, že platí i o přestávkách. „Když nám třeba rodiče potřebují něco sdělit, tak já si můžu zapnout mobil až mimo školu a pak je pozdě,“ popisuje jedna z žákyň. „Chápu, že o hodině se to používat nesmí, ale o přestávkách mi to přijde jako úplná blbost,“ dodává další.

„Já si myslím, že pro menší děti je to lepší, protože budou víc komunikovat. Postupně by se to zhoršovalo a koukaly by jen do mobilů,“ dodává jiná žákyně další pohled na věc.

Pokud žáci pravidla poruší, čeká je kázeňský trest. Učitel jim zároveň telefon zabaví a uloží do školního trezoru, kde zůstane do doby, než si ho osobně vyzvednou rodiče.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související