Modeláři v České Skalici mají novou klubovnu s bezbariérovým přístupem pro všechny příznivce

4. listopad 2019

Od roku 2010 vedou manželé Ivana a Oldřich Karlíčkovi v České Skalici modelářský kroužek pro děti. Letos se tamní Modelářské centrum konečně dočkalo i nové moderně vybavené klubovny.

Paní Ivana uvítala redaktorku Romanu Pacákovou v místech, kde byla ještě nedávno půda. V červenci loňského roku začaly bourací práce a pak se začalo budovat. Nové prostory mohou využívat nejen děti, ale i dospělí, kteří tam budou chodit nejen za modelařinou.

Čtěte také

Modelářský kroužek v České Skalici navštěvují nejen děti z Českoskalicka, ale i z Hradce Králové, Jaroměře, Náchoda, Nového Města nad Metují, nebo Červeného Kostelce a dalších obcí.

Za letošní největší úspěch považují českoskaličtí modeláři dokončení moderní klubovny v Modelářském centru, s novým vybavením a s bezbariérovým přístupem pro malé i velké příznivce modelaření.

Klubovna vznikla za přispění IROP MMR (Integrovaný regionální operační program Ministerstva pro místní rozvoj) a pomoci Města Česká Skalice.

Klubovna v podkroví má bezbariérový přístup po novém venkovním schodišti, bezbariérovou zvedací plošinu i sociální zařízení. Zázemí pro modeláře tvoří několik dílen, hlavní místnost je vybavena pro stavbu a barvení modelů, na tuto místnost navazuje truhlárna, kde je umístěna CNC fréza, další důležitou místností je programovací dílna pro výuku s 3D pryskyřicovou a strunovou tiskárnou, včetně 3D sceneru.

Čtěte také

Nové je také potřebné nářadí, např. akumulátorové šroubováky, multifunkční bruska, lupínková pilka, elektrická a stojanová vrtačka, řezačka polystyrenu, stříkací pistole a box, a především velké pracovní stoly s úložnými prostory pro vyráběné modely.

V klubovně zářící novotou je dostatek místa pro realizaci větších projektů.

Hlavní náplní modelářského kroužku je stavba modelů a tvorba krajinek. Pokročilejší modeláři se naučí práci se dřevem, pájení a letování, osvojí si základy elektro. Dále se naučí základům obsluhování a programování DCC vláčků. Novinkou je obsluha a programování CO2 laseru, CNC frézy a 3D tiskárny. Mladí modeláři se v průběhu roku mohou zúčastnit několika modelářských soutěží, výstav nebo modelářských setkání.

Pro letošní školní rok je otevřeno 5 kurzů:

Železniční modelářství, stavba krajinek a plastikových modelů
* kroužek je vhodný po chlapce a dívky od 7 let, v doprovodu rodičů od 5 let
* stavba domečků, krajinek, výroba stromečků, plastikové stavebnice, stavba železničních modulů a kolejišť
* práce se dřevem, papírem, plastem a modelářskými barvami
* výuka základů železničních předpisů a ježdění na kolejišti
* účast na modelářských soutěžích a výstavách

Programování a obsluha CNC
* kroužek je vhodný pro chlapce a dívky od 10 let,
* výuka programování C+, ARDUINO a DCC komponetů pro železnici
* výuka kreslení pro CNC stroje v 2D a 3D programech
* obsluha tříosé CNC frézy, CO2 laseru a 3D tiskárny
* účast na modelářských soutěžích a výstavách

Přihlášky a všechny informace najdete na webu www.modelarskecentrum.cz

A kdybyste se chtěli podívat, jak jsou mladí modeláři z Modelářského centra v České Skalici šikovní, nejbližší výstava jejich vláčků a železničních modelů se bude konat 14. - 15. prosince 2019 v Klubovně zahrádkářů v České Skalici.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.