Moderat: Technologie už není odpovědí. Tou je (znovu) silný obsah

30. květen 2022

Budoucnost měli němečtí elektronici Moderat narýsovánu jasně. Jenže do plánů hned zkraje příprav nové desky MORE D4TA vpadla pandemie koronaviru. Proč nakonec covid zásadně nezahýbal s přípravou alba, proč Sasha začal chodit do německé státní galerie a jak budou vypadat připravované koncerty tria, vyzvěděl v rozhovoru se zpěvákem Sashou Ringem hudební redaktor Pavel Zelinka.

„Od roku 2017, kdy jsme odehráli poslední koncert, jsme spolu dva roky neprohodili ani slovo. Teprve v roce 2019 jsme pomalu začali mluvit o budoucích společných plánech. Koncem tohoto roku jsme se poprvé sešli ve studiu, ale brzy nato přišla karanténa, a tak jsme chvíli pracovali každý na svých nápadech doma, odděleně,“ prozrazuje v rozhovoru zpěvák tria Moderat a šéf projektu Apparat Sasha Ring, proč koronavirová pauza Moderat tolik neublížila. „Vždy, když nahráváme nový materiál Moderat, snažíme se uzavřít do neproniknutelné bubliny,“ dodal viditelně dobře naladěný Berlíňan.

„Data se pro mne staly synonymem uplynulé doby,“ zmiňuje také v rozhovoru Sasha. A pokračuje: „Veškerá činnost se překlopila do virtuálního prostoru. Schůzky se odehrávaly online, stejně tak koncertní vystoupení. Klip nastoluje otázku, je toto všechno ‚zdravé‘? Není toho už moc?“ V rozhovoru také přiznal, že vydání alba bylo odsunuto na pozdější termín. Důvodem byl fakt, že práce ve studiu na novém materiálu nabrala velké zpoždění.

„Pro naše koncerty jsou důležité dvě věci. Jednak synchronizace hudby se světly a videem a za druhé, že vždy připravujeme koncerty jako kompaktní set spíše než hraní jednoho singlu za druhým,“ vysvětluje v rozhovoru třetina skupiny Moderat. „Dvouhodinový příběh, který bude mít vnitřní logiku. Jasně, že by šlo objednat ještě více světel a LCD obrazovek, ale to dělá dnes každý. Technologie už není odpovědí, tou je znovu silný obsah,“ odhaluje koncertní filosofii Sasha Ring.

Jak je pro Sashu důležité se roztancovat ve studiu, jak ho změnilo otcovství nebo kde čerpal zpěvák inspirace, když nemohl cestoval po světě? Poslechněte si celý rozhovor s projektem Moderat.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.