Mohamed Kacimi: V jámě lvové (Po stopách Kateba Yacina). O tragickém osudu Alžírska

Monolog současného alžírského dramatika mapuje kariéru alžírského klasika Kateba Yacina, rebelujícího autora, kritika všech mocností od kolonialistů přes fundamentalisty až po politiky, kteří v roce 1962 zničili alžírskou nezávislost v zárodku. Kateb Yacine byl Voltairem i Joycem Maghrebu, který stále touží po svobodě. Účinkuje Igor Bareš. Poslouchejte po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Igor Bareš
Připravila: Lucie Němečková
Překlad: Kateřina Neveu
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 29. 6. 2022

Jedna z nejpůsobivějších a nejupřímnějších poct, jakých se může dostat spisovateli od jiného spisovatele. Stále rebelujícímu klasikovi alžírské literatury, Katebu Yacinovi, ji složil svým textem nazvaným V jámě lvové současný alžírský dramatik Mohamed Kacimi.

Pro Kacimiho, který sám sebe nazývá dítětem alžírské nezávislosti, byl Kateb něčím jako alžírskou vlajkou na vrcholu literárního Everestu. Sleduje jeho dobrodružství, lásky, cesty a exil s pochopením a nadhledem. A tím, jak líčí Katebovu životní a autorskou dráhu, vypráví v podstatě také o tragickém osudu Alžírska, které i šedesát let od vyhlášení nezávislosti stále touží po svobodě, jejímž bezmezným vyznavačem byl Kateb Yacine. Enfant terrible alžírské literatury, jenž pil život plnými doušky a navzdory tomu, že patřil k jedněm z mála autorů, kteří se nebrali příliš vážně, je třeba jeho dílo číst se stejnou vášní s jakou žil on sám.

Společnost Katebu Yacinovi a Mohamedu Kacimi, kteří promluví v českém překladu Kateřiny Neveu a interpretaci Igora Bareše, vytvoří alžírská zpěvačka a hudební skladatelka Souad Massi. Režii má Vlado Rusko.

autoři: Lucie Němečková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související