Mokřad, hmyzí hotel, krmítka pro ptáky. Mladí přírodovědci se na Prachově učí přírodě pomáhat

20. srpen 2019

Na přírodovědném soustředění v Muzeu přírody Český ráj na Prachově se po budíčku a snídani táborníci rozdělili do tří skupin. Jedna krmila "dravou zvěř" v muzejní minizoo, další poznávala a dokumentovala volně žijící druhy v muzejní zahradě a ta třetí tvořila v dílně.

Ale všichni to ráno zdravili náš rozhlasový mikrofon velmi podivně. Proč, to vysvětlil Petr Lazurko, jeden z vedoucích tábora:

Na Prachově u Jičína se sešli táborníci od první do deváté třídy, kteří za přírodou Českého ráje přijeli z Prahy, z Poděbrad a z Jičína.

Čtěte také

Před naší návštěvou v táboře konečně pořádně sprchlo, a proto podle Petra Lazurka děti tentokrát ráno hmyz pro krmení zvířat v minizoo nesmýkaly. Speciální sítě na smýkání hmyzu by totiž kvůli vlhku ztěžkly a mohly by se poničit.

„Člověk s tou sítí prochází loukou a do osmičky s ní před sebou krouží těsně u země. Tak nachytáme velké množství hmyzu a s ním pak pracujeme, když ho dáváme těm našim zvířátkům," popisuje Petr Lazurko.

Mokřad, jezírko, hmyzí hotel, přehlídka krmítek pro ptactvo, ale třeba i pro veverku, žáby, agamy, králíci, želvy, bylinky. V minizoo, i v zahradě u Muzea přírody Český ráj je pořád co pozorovat a poznávat. A pořád je co dělat.

Úpravy výběhu  želvy nádherné

Když mladí přírodovědci právě nejsou na výletě, nebo nepoznávají, co všechno kolem nich žije a roste, neučí se pracovat s fotopastí, tak tvoří. Každý rok si totiž z prachovského soustředění přivážejí domů i originálně ozdobená tábornická trička.

Pokaždé se naučí jinou techniku. O té letošní se dozvíte z reportážního zvuku:

Zatímco na originálních tričkách přibývají další dekory, většinou s motivy zvířat, v minizoo a v zahradě u prachovského muzea dál pokračuje čištění a úprava výběhů.

Táborníci, kteří například vloni v areálu vybudovali malou vodní kaskádu, se letos zaměřili na vyhloubení jezírka pro želvu nádhernou.

Petr Lazurko vysvětluje mladým přírodovědkyním jak správně vyhloubit jezírko pro želvy nádherné

Musí se tedy umět ohánět i rýčem a lopatou, dokážou naložit a na kortouči převážet pískovcové kameny a ti nejmenší pečlivě zapisují, kolik krmení dostala žába drápatka nebo co posnídala agama vousatá.

Práci mladých přírodovědců u Muzea přírody Český ráj střídá poznávání, zábava a výlety.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.