Molière: Škola pro muže. Klasická komedie ve skvělém hereckém obsazení

17. září 2023

Komedie o stárnoucím muži, který se marně snažil vychovat ze své mladé schovanky budoucí poslušnou manželku. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Sganarel (Bohumil Záhorský), Arist (Jaroslav Průcha), Isabela (Alena Kreuzmannová), Leonora (Luba Skořepová), Lízina (Libuše Havelková), Valerius (Jan Tříska), Ergast (Josef Pehr), Komisař (Bedřich Bobek), Notář (Artuš Kalous) a Úvod (Josef Červinka)
Překlad: Svatopluk Kadlec
Hudba: Jiří Berkovec
Režie: Dalibor Chalupa
Natočeno: 1961

Molièrova Škola pro muže tvoří protějšek ke známější Škole pro ženy, kterou napsal roku 1661. Jeho nejslavnější hry stejně jako herecké výkony mají teprve přijít. Nicméně tři roky před tím, roku 1658, poté, co v Rouenu společnost pod jeho vedením složila hold P. Corneillovi uváděním jeho díla, získal podporu králova bratra a možnost hrát v Malém Bourbonském paláci, kde se střídal s italskými herci, od roku 1660 pak v Palais Royal. Brzy získal přízeň krále Ludvíka XIV. a stal se spolu s Lullym organizátorem královských slavností.

Škola pro muže je především příležitostí pro komediální herectví. Té bezezbytku využili vedle Bohuše Záhorského také Jaroslav Průcha, Alena Kreuzmannová, Ljuba Skořepová, Libuše Havelková a Jan Tříska.

Spustit audio

Související