Moravskoslezský kraj vydal vyhlášku, která umožní odstřel vlka

12. únor 2024

Vlci v Moravskoslezském kraji vloni způsobili škody za více než dva miliony korun. Vyplývá to z údajů krajského úřadu. Hejtmanství zároveň vydalo vyhlášku, která v krajním případě umožní odstřel problematických jedinců na Jablunkovsku.

Pokračuje příprava legislativy tak, aby úřady mohly v případě opravdu nebezpečného zvířete zasáhnout, přičemž odlov je až úplně krajní možnost. Legislativa ještě úplně stoprocentně dokončená není.

„V tuto chvíli ještě ty správní postupy potřebné v této věci dokončeny nejsou, ještě probíhají. Takže v části, která se týká zákona o ochraně přírody a krajiny, je už věc vyřešená, a na ni bude moci navazovat rozhodnutí podle zákona o myslivosti. V současné době tedy odlov možný není, ale pohotovostní štáb už může vyhodnocovat situaci a připravovat se,“ uvedla mluvčí moravskoslezského hejtmanství Nikola Birklenová.

Situace se v regionu vyhrotila kolem roku 2022 zejména na Třinecku a Jablunkovsku, kde tehdy chovatelé zaznamenali sedm desítek útoků.

Chystá se počítání šelem

Kolik vlků se na území Moravskoslezského kraje pohybuje, budeme vědět v příštím týdnu. Právě koncem tohoto týdne totiž odstartuje v Beskydech monitoring velkých šelem, tedy i medvědů a rysů. Nicméně předchozí bádání expertů z Mendelovy univerzity a třeba i rozbor DNA v trusu odhalil, že by se v Beskydech měly pohybovat tři smečky a jedna vlčí dvojice. Jsou to ale divoká zvířata, která migrují mezi horami, takže aktuálně ji budeme znát přesnější informace, až skončí monitoring.

autoři: Silvie Mikulcová , mrk , tif
Spustit audio

Související