Morten A. Strøksnes: Kniha o moři

26. březen 2021

V pondělí 22. března si připomínáme Světový den vody. U této příležitosti uvádíme výběr z Knihy o moři norského novináře, historika a spisovatele Mortena A. Strøksnese, který o moři píše s respektem i obdivem. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Miloslav Tichý
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Jarka Vrbová
Režie: Bela Schenková
Premiéra: 22. 3. 2021

Podtitul této žánrově těžko zařaditelné knihy zní: Umění lovit ve čtyřech ročních obdobích na otevřeném člunu žraloka grónského. A opravdu: na lov vzácného druhu severského žraloka se autor vydává se svým dobrým přítelem Hugem. To je ovšem jen jedna z linií textu. Do dalších vstupujeme prostřednictvím autorova vyprávění o námořnících, o lodích, prostřednictvím úvah o vztahu člověka k přírodním živlům. Zároveň čteme i fakty nabité, hutné pasáže ze základů ichtyologie, oceánografie a hydrologie. Literární kritika v Norsku i ve světě knihu přivítala s nadšením (u nás získala Jarka Vrbová Magnesii literu za překlad knihy). Morten Strøksnes píše o moři věcně, ale zároveň s bezmeznou láskou.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.