Mráz jim nevadí, střídání teplot ano. Letošní zima dává králíkům zabrat

12. únor 2024

Letošní zima trochu komplikuje rození králíčat. Králík je totiž poměrně stresové zvíře a vadí mu rušivé momenty, na které není zvyklý, ať se to týká vnějších ruchů nebo počasí.

„Může to být štěkající pes nebo dokonce myši ve stodole, kde jsou králíkárny. Králíkům vadí také prudká změna počasí, což se bohužel ukázalo letos v zimě, kdy se začala rodit první mláďata,“ říká místopředseda holických chovatelů Ladislav Kašpar.

Předčasná příprava hnízda je špatným znamením

Jakmile si samice připravuje hnízdo hodně dopředu, bývá problém. „Když otevřu kotiště a vidím, že si králice trhá chloupky a připravuje hnízdo 14 dnů před porodem, říkám si, že je něco špatně. Nejlepší je, když je to ze dne na den. A právě to střídání teplot letos zapříčinilo hodně úhynů,“ lituje chovatel.

V zimě se rodí nejodolnější jedinci  

První letošní králíčata už se rodí. Připouštět se mohou sice celoročně, ale podle chovatele Kašpara jsou nejodolnější mláďata narozená od ledna do dubna. Ramlice, jak se říká samici králíka, by měla mít hned po zapuštění k dispozici svůj kotec, aby se v klidu mohla připravit na porod. Kotiště se dává na místo, kde je šero a klid. Březost samice trvá 28 – 34 dnů.

„Zimní plemenitba bývá v pořádku. Vždyť dřív se odchovávali králíci běžně i za velkých mrazů. Když je klid a zima je stálá, je to lepší, než když je teplo, ale teploty kolísají. To byl letošní problém. A mnohem víc vadí králíkům velká vedra. Proto je od června nepřipouštím, začínáme zase až na konci srpna,“ dodává Ladislav Kašpar.

Jsou ramlice vzorné matky? A kolik králíků by si měl začínající chovatel pořídit? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související