Mrazíme i topíme, hokej je velmi drahý sport, připomíná manažer Motoru Stanislav Bednařík. Zůstává ale optimistický

19. září 2022

„Tak jsme první, no a co, no a co, no a cooo…“ Oslavným pokřikem ocenili fandové českobudějovického Motoru skvělý vstup do sezóny. Jediný jihočeský hokejový tým v extralize je po dvou úvodních zápasech na čele tabulky. Jsou to ale jen 2 z 52 utkání základní části soutěže, upozorňuje generální manažer týmu Stanislav Bednařík. A ví, že je potřeba se připravit nejenom na těžké zápasy, ale i na energeticky, a tím i ekonomicky náročné období.

Áčko mužů HC Motor České Budějovice, které loni v extralize vybojovalo bronz, vstoupilo do ročníku 2022/23 dvěma výhrami. S osmi vstřelenými góly a jen dvěma inkasovanými vede tabulku. V pátek si Jihočeši odvezli tři body z mistrovského Třince, v neděli porazili doma Kometu Brno vysoko 6:2. Hattrickem se při tom blýskl útočník Milan Gulaš. Naplněná Budvar aréna jásala, fanoušci okomentovali skóre pojmem „Motor šestiválec“ a už se chystají na další zápas.

Motor České Budějovice

Nejenom radostmi ale žije hokejový klub. Jeho generální manažer Stanislav Bednařík musí v současné době myslet i na peníze. „Hokej je energeticky náročný sport, musíme mrazit. Doby, kdy nám přírodní podmínky pomáhaly, jsou dávno pryč. Také vytváříme pro fanoušky co nejlepší podmínky, to znamená, že i topíme. A to celé dohromady dělá z hokeje velmi drahý sport, což se v současné době moc nehodí,“ podotýká.

Do budoucna se přesto Stanislav Bednařík dívá optimisticky. „Nám nezbývá nic jiného než se s tou situací vyrovnat. Koneckonců, před měsícem to vypadalo podstatně hůř. V té době se hovořilo o tom, že zdražení energií bude třeba desetinásobné. S aktuální fixací cen ke zdražení sice dojde, ale bude to, dejme tomu, na trojnásobek, což je hrozně moc, ano, ale není to ta katastrofa, ke které to mohlo dospět,“ říká.

Provozovatel zimního stadionu, město České Budějovice, má podle informací Stanislava Bednaříka zafixované ceny energií ještě do konce letošního roku. „Takže zatím je to úplně v pohodě. O tom, jak to bude vypadat od prvního ledna, dosud přesné informace nemám,“ dodává.

Jednání se nicméně už vedou, úsporná opatření město chystá. „Ředitel sportovišť města dostal – a zcela pochopitelně – od vedení za úkol připravit úsporný program, jak se s celou situací vypořádat,“ komentuje Stanislav Bednařík.

„Co se může reálně stát nám,“ doplňuje generální manažer Motoru, „je to, že od ledna budeme platit vyšší nájem za ledovou plochu a za ty prostory, které máme v Budvar aréně k dispozici. Ale prozatím žádné oficiální signály, které by k tomu měly směřovat, nemám.“

Podle něho by se v tuto chvíli nemělo zdražení vstupních nákladů promítnout ani do ceny vstupenek. Svých fanoušků si klub považuje, o to víc, oč méně si jich užil během covidové pandemie. „Prázdné tribuny určitě přispěly i k naší první nepovedené sezóně po návratu do extraligy,“ poznamenává Stanislav Bednařík.

Čtěte také

Ročník 2020/21, kdy Motor skončil v extraligové tabulce poslední, už je ale zapomenut. Čtvrté místo ze základní části minulé sezóny a zejména semifinálová účast v nadstavbové části korunovaná celkovým třetím místem pohled na současnost i budoucnost áčka Motoru otočily.

„My se chceme neustále zlepšovat, a to jak na ledě, tak i v managementu a kdekoli jinde,“ říká Stanislav Bednařík, „chceme být společností, která se neustále rozvíjí a zlepšuje. A co se týče vlastních sportovních výsledků, nemáme ten cíl malý. Chceme vyhrát každé utkání, do kterého nastoupíme. To se nám pochopitelně nepodaří, ale rozhodně je to cíl, za kterým jdeme. Bude-li těch vítězství hodně, výsledek bude skvělý. A s tím každoročně do sezóny vstupujeme.“

Českobudějovický hokejový tým získal titul mistra naposledy v padesátých letech. „A bylo to v historii zdejšího hokeje pouze jednou jedinkrát,“ podotýká Stanislav Bednařík. Není divu, že by takový úspěch rád zažil na vlastní kůži: „Nejenom já, všichni!“

A to se týká určitě i fanoušků, kteří po dvou hubených covidových letech opět tvoří Motoru České Budějovice nepřeslechnutelnou kulisu. Také o ní byla řeč v rozhovoru se Stanislavem Bednaříkem, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.