Mrtvá místa. Přibývající apartmánové bydlení mění podle krkonošských starostů život na horách

21. únor 2024 08:20

Zatažené rolety, zamčené dveře, prázdno. To je pohled na některé části horských měst. V Krkonoších přibývá apartmánů. Tento typ bydlení vzniká přestavbou hotelů a horských chalup. Jaký má jejich zánik dopad na turistický ruch? 

Z někdejších hotelů a penzionů v Krkonoších se stále častěji stávají po přestavbě domy se soukromými byty. Na první pohled to je sice jen náhrada jednoho domu za jiný, ale ráz horských obcí a středisek se tím mění. Majitelé využívají své druhé domovy jen několikrát do roka.

Čtěte také

Reportérka Kateřina Kohoutová se v Krkonoších ptala starostů, jak přibývající apartmány život na horách proměňují.
Podstatná je zejména ta skutečnost, že kvůli rozmachu soukromých apartmánů ubývá hotelových míst, kde býval a stále ještě bývá čilý ruch. Například ve Špindlerově Mlýně hotelových míst za poslední roky ubylo asi 2500. To je podle nezávislého starosty Martina Jandury opravdu velké číslo.

V jiných částech Krkonoš mizí také například horské boudy, jak roky jezdily například rodiny s dětmi na dovolenou. Majitel boudy už je znal a poskytoval jim veškeré služby, takže se tam lidé rádi vraceli. Ale teď se už bohužel často nemají kam vracet, protože boudy střídá apartmánové bydlení.

Čtěte také

Jaký přínos mají takové apartmány pro horské obce?
Starostové, se kterými jsem hovořila, se většinou shodují v tom, že téměř žádný. Navíc ještě přidělávají různým službám ve městech práci. Například v tom smyslu, že po lidech zůstávají odpadky, přivážejí si s sebou spoustu jídla, vaří si v apartmánech, takže nechodí ani příliš do restaurací.

Kdežto z klasických hotelů mají města a obce alespoň poplatky z obsazených lůžek, u apartmánového bydlení v podstatě nic takového není.

Čtěte také

Mají obce možnost nějak ovlivňovat proměnu starých domů na apartmánové bydlení?
Sami starostové mi sdělili, že je to opravdu velmi složité. Ve větších horských městech, jako je například Pec pod Sněžkou nebo Špindlerův Mlýn se bohužel děje to, že investor koupí například starší hotel a dále jej jako hotel prezentuje. Ale nakonec po přestavbě byty v objektu prodá na apartmánové bydlení za vysoké ceny.

Kdežto například v Malé Úpě mi nezávislý starosta obce Karel Engliš řekl, že pokud už vědí, že se nějaká bouda či hotel budou prodávat, tak se snaží kontaktovat nové majitele a začnou s nimi jednat v tom smyslu, aby apartmánové byty byly pronajímány častěji. Snaží se tedy nějak domluvit, ale ne vždy je konečný výsledek ku prospěchu obce.

Spustit audio

Související