Mrtvý muž přichází – a s ním 16. sezóna kinopřenosů z Metropolitní opery

20. říjen 2023

Série kinopřenosů z newyorské Metropolitní opery vstoupí v sobotu 21. října do své 16. sezóny. Na programu bude opera Jakea Heggieho Mrtvý muž přichází. V New Yorku ji nastudovali ve hvězdném pěveckém obsazení v čele s mezzosopranistkou Joyce DiDonato.

Jde o Heggieho operní prvotinu z roku 2000, světová premiéra se odehrála v San Franciscu. Opera vypráví příběh vraha Josepha, čekajícího v cele smrti na popravu. Duchovní útěchu mu poskytuje řádová sestra Helen, která soucítí s Josephovým tragickým osudem. Haggieho dílo si klade hluboké otázky týkající se víry, viny, odpuštění, morálky i oprávněnosti trestu smrti. Po hudební stránce v něm najdeme prvky rock’n’rollu, jazzu a spirituálů.

Libreto k opeře napsal renomovaný dramatik Terence McNally podle stejnojmenného knižního bestselleru z roku 1993, ve kterém jeptiška Helen Prejeanová vypráví zážitky ze setkání s vězni odsouzenými k trestu smrti. Podle této knihy vznikl v roce 1995 i stejnojmenný film s Seanem Pennem a Susan Sarandonovou, která za ztvárnění role Helen dokonce získala Oscara.

Inscenaci v Metropolitní opeře připravil belgický režisér Ivo van Hove. Ústřední dvojici ztvárňují mezzosopranistka Joyce DiDonato a basbarytonista Ryan McKinny, v obsazení se objeví také proslulá pěvkyně Susan Graham. Ta ztvárnila Helen ve světové premiéře v roce 2000, v Metropolitní opeře teď zpívá Josephovu matku. Diriguje hudební ředitel newyorského operního domu, Yannick Nézet-Séguin.

16. sezóna kinopřenosů z Met poté nabídne dalších osm titulů, Verdiho Nabucca (leden 2024), Pucciniho Vlaštovku (duben 2024) a Pucciniho Madamam Butterfly (květen 2024) přenášíme (pouze audio) také na Vltavě, Heggieho operu uvedeme v záznamu. Některé další záznamy z Met odvysílá také stanice D dur.

Přenosy na stanicích Českého rozhlasu začínají 6. ledna 2024 

ČRo Vltava
G. Verdi: Nabucco
J. Heggie: Dead Man Walking
G. Puccini: La Rondine
G. Puccini: Madama Butterfly

ČRo D dur
G. Puccini: Bohéma
G. Bizet: Carmen
G. Verdi: Requiem
Ch. W. Gluck: Orfeo

Spustit audio

Související