MUDr. Radek Pudil: Pokud je chronické selhání srdce odhaleno včas, jsme schopni léčit jeho příčiny

6. srpen 2021

Chronické srdeční selhání trápí v České republice téměř 300 tisíc pacientů. Rozvine se u každého pátého člověka ve věku nad 40 let. A je nejčastějším důvodem hospitalizace lidí ve věku nad 65 let. Jaké jsou příznaky této nemoci? Mohou se tito lidé nechat očkovat, mohou pít kávu a mít sex? I na otázky, na které se většina lidí bojí zeptat, dojde řada. 

Prof. MUDr. Radek Pudil, Ph.D., zástupce přednosty I. interní kardioangiologická kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové, hovoří v naší radioporadně na téma: druhy vyšetření srdce a srdeční selhání.

Čtěte také

Většina lidí si pojem srdeční selhání spojuje s infarktem. Jak to je?

„Chronické selhání srdce je stav, kdy srdce není schopno, laicky řečeno, přečerpat tolik krve, kolik by bylo zapotřebí pro normální existenci organismu. A jaký je stav k infarktu, to je otázka poměrně důležitá. Infarkt myokardu dokáže být malý, ale také poměrně rozsáhlý. A potom srdeční selhání může být následkem infarktu myokardu."

Jde o plíživou nemoc, člověk si nemusí uvědomovat, že se něco děje. Poznáme to?

„Část pacientů přichází s potupnými příznaky, jako je dušnost, ztráta výkonnosti či tvorba otoků na dolních končetinách. A hodně často tyto příznaky přicházejí plíživě, to znamená několik měsíců před tím, než se pacient dokáže rozhodnout a přijde k lékaři."

Osm otázek, které pomohou odhalit nemoc srdce:

1. Tobě nejsou kalhoty? Vždyť sis před měsícem kupoval/a nové!
2. Nemáš chuť k jídlu, ale přitom jsi během měsíce přibral/a několik kilo?
3. Máš zaříznuté lemy od ponožek, které ti přitom byly akorát?
4. Tebe tlačí boty? Přece ti nemohla vyrůst noha.
5. Kolikrát v noci chodíš na toaletu? Nutkání k močení je v noci větší?
6. Nedýchá se ti špatně (při klasické procházce, která běžně jindy nedělá problémy)?
7. Nemáš pod hlavou moc polštářů, to jsi nikdy nemíval/a?
8. Nejsi poslední dobou nějak více unavený/unavená?

Můžeme zjednodušeně říct, že když je unavené srdce, je potom unavené celé tělo?

Čtěte také

„Ano, pokud je unavené srdce a čerpá málo krve, tak se dostavuje pocit únavy po celém těle. Člověk má pocit, že mu klesá výkonnost v porovnání s kolegy nebo vrstevníky. A když se tento problém začne řešit pozdě, tak to znamená horší prognózu pro pacienta."

„Pokud je chronické selhání srdce odhaleno včas, jsme schopni léčit jeho příčiny. Jsou to například některé arytmie, které dokáží indukovat srdeční selhání. A tam je důležité to odstranit včas. Tedy aby nedošlo ke změnám na srdci. Funkce srdce, která je snížená v důsledku arytmie, je už fixovaná tím, že tato arytmie fungovala příliš dlouhou dobu."

Srdeční selhání - pět věcí, na které jste se báli zeptat:

1. Je pro mé srdce vhodná sauna?
Teplé počasí může způsobovat rozšiřování cév a pokles krevního tlaku. Ve velkém horku tlak klesá příliš rychle, což je pro srdce značná zátěž.

Čtěte také

Pro kardiaky a lidi s chronickým srdečním selháním je proto spíš než klasická sauna vhodnější infrasauna, kde jsou teploty nižší (do 60 °C) a díky infračervenému záření není organismus zatěžován.

Naopak, celé tělo se prohřeje a teplo podpoří krevní oběh a kardiovaskulární systém. Závažnost srdečního selhání se však u každého pacienta liší. Vždy je třeba se poradit s lékařem, zda je pro vás saunování vhodné, nebo ne, a především v jaké míře.

2. Mám se nechat očkovat?
Chřipka může srdce oslabit a zhoršit zdravotní stav pacienta se srdečním selháním.

Čtěte také

Klinické studie ukazují, že každoroční očkování proti chřipce snižuje úmrtnost u nemocných s kardiovaskulárním onemocněním, proto je očkování rozhodně doporučeno.

Opět ale platí, že konzultace s vaším lékařem je nezbytná. On musí posoudit, zda je to vhodný krok i pro vás. Informujte se proto u svého lékaře, která očkování pro vás mohou být prospěšná a pomoci ochránit potenciálně i vaše srdce. Každá další prodělaná nemoc totiž může být pro oslabené srdce velkou zátěží.

3. Znamená srdeční selhání omezení při cestování?
Cestovat určitě můžete, ale snažte se vyhnout velmi horkému a vlhkému podnebí. Poraďte se s lékařem, než vyrazíte do vysokých nadmořských výšek - například na hory, ale i do letadla, kde hrozí dehydratace, otoky nohou nebo vznik žilní trombózy. Pokud si však můžete vybrat mezi dlouhou cestou autem/autobusem a letadlem, zvolte raději letadlo.

4. Jak je to se sexem?

Čtěte také

Sex je fyzická aktivita jako každá jiná, můžeme ji přirovnat zhruba k výšlapu do druhého patra. Srdeční selhání způsobuje, že se pro vás běžné fyzické aktivity stávají náročnějšími.

Je tedy třeba přizpůsobit je svému stavu a výkonnostním možnostem a slevit z přehnaných nároků na sebe sama. Neostýchejte se i věci okolo sexuálního života konzultovat s lékařem, který zhodnotí váš stav a seznámí vás například s možnostmi a riziky užívání léků na podporu erekce.

5. Mohu pít alkohol?
Alkohol je rizikovým faktorem rozvoje srdečního selhání a může také přispívat k jeho dalšímu zhoršování. Alkoholici s diagnostikovaným srdečním selháním by měli alkoholické nápoje postupně vyřadit pod dohledem odborníka úplně.

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Radkem Pudilem o našich srdcích si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související