Můj hudební záběr téměř nezná hranic, říká zpěvák kapel Vole a Sněť Tomáš Mitura

28. prosinec 2023

Když Banán s Viktorem přemýšleli koho pozvat jako hosta do tradičního výročního dílu Modelářů, jako jeden z prvních je napadl Tomáš Mitura. Zejména proto, že s ním během roku zabředli do hned několika extrémně zajímavých debat o hudbě, při nichž se většinou dozvěděli i o kapelách, které do té doby neznali, ale záhy si je oblíbili. Hodně podobné je to pak s těmi, kterým s Hluch Crew organizují koncerty. Ani při vánočním vysílání se nehrálo na jistotu a čeřily se vody.

Z playlistu, který Tomáš poslal, byla asi jen polovina skladeb z letošního roku, čímž byla vlastně vyignorována jediná stanovená podmínka. Po bližším ohledání ale bylo jasné, že i tak půjde o skvělou a obohacující zábavu, na úpravách netrvali! Hned na úvod zazněla kultovní polská metalová kapela Kat, jejichž nahrávky se letos sice konečně dočkaly důstojných reedic, vybraná hitovka Czas Zemsty ale původně vyšla už v roce 1993.

Tomáš Mitura je zpěvák kapel Vole a Sněť a vybraní Kat velice úzce souvisí s jednou z letošních aktivit – účinkováním v polské divadelní hře. Poodhalen byl i Tomášův vztah k death metalu, a to skrze ukázku z chystané desky Vastum. Ta je naopak nová tak moc, že ještě ani nevyšla. S bilancováním roku 2023 to moc neklaplo, ale i tady bylo Tomášovi odpuštěno, doplňující informace byly totiž extrémně zajímavé.

Zdánlivou metalovou hegemonii pak narušila obskurní hard core kapela YDI a hlavně kanadský emo indie rock Spirit Desire nebo křehký folk Tima Eriksena. U obou vybraných skladeb se Modeláři dostali k mnohými očekávané vánoční atmosféře, ale i tady zazněly historky, které vše uvedly na pravou míru.

Jak je na tom Tomáš Mitura s polštinou? Jakým bizarním způsobem objevil zapomenutou hc kapelu z 80. let? A na co se těší v roce 2024? Odpověď znají Modeláři!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka