Multitalentovaný Jan Maxián nemá k recesi ani kvalitnímu umění daleko

28. únor 2013

V čtvrtek po 11:00 hodině přišel k moderátorce Daniele Brůhové na návštěvu úspěšný hudebník, herec a dabér Jan Maxián.

Od útlých let byl doslova formován klavírem. Pochází z rodiny Maxiánů, vynikajících mužů a profesorů, kteří svůj život propojili s hudbou. Stejně tak i Jan Maxián pokračuje v rodinné tradici a společně s kapelou Nightwork vyprodává hudební sály. Přes nezpochybnitelný hudební talent se ovšem dovedl prosadit také jako úspěšný herec a oblíbený dabér.

Bez tepláků v ZOO Praha

V dnešní době prý není jednoduché sehnat klasické tepláky. Právě u nás hojně rozšířený domácí úbor se stal jistou symbolickou „pracovní“ uniformou skupiny Nightwork. Jeho nedostatkovost dovedla členy kapely dokonce pěkně potrápit: „Jednomu z nás se podařilo v nějakém rozhovoru zmínit, že nemůžeme sehnat tepláky. Dopadlo to tak, že jsme si z budovy Českého rozhlasu odnášeli tašky plné textilu, který nám posluchači začali obratem posílat, takže máme pěknou zásobu.“ V uskupení mají hodně rádi recesi a na koncertech se dá zhlédnout rozhodně nevšední podívaná, dokonce nejen na koncertech.
Homo sapiens nightworki byla unikátní akce, kterou představila ZOO Praha: „Napadlo nás, že tam jsou k vidění rozmanité druhy, ale nikde člověk nemůže narazit na člověka, tedy ne za mřížemi. Rozhodli jsme se to napravit, přestože jsme z toho bohužel všichni onemocněli. V noci tam byla trochu zima, což jsme tak úplně nečekali.“ Z velké části obnažené členy hudební skupiny jsme mohli spatřit v jednom z výběhů pražské zoo, hned vedle tropických želv.

Jan Maxián

Cirkus v divadle

Nový cirkus La Putyka je divadlo vyprávěné novým způsobem, tedy tím cirkusovým a J. Maxián je spoluzakladatelem tohoto celku. Pokud jste žádné představení doposud neviděli, určitě to za to stojí: „V představení se kloubí vyprávění příběhu nejen na základě činoherního způsobu, ale k jeho vyjádření se užívá i pohyb a cirkusová čísla, např. žonglování nebo akrobacie.“ Hudba členů kapely Nightwork scénicky podkresluje vystoupení La Putyky a za notovou osnovou a kompozicí nalezneme právě J. Maxiána. Jeho skladatelský talent se prolíná i s filmem a muzikálem. Posluchači Dvojky měli dokonce možnost slyšet ukázku z představení Martina Kukučky s názvem Quasimodo - zvoník z katedrály Notre Dame, na motivy románu Viktora Huga. Muzikál byl kritikou i diváky velmi kladně přijat a sklízí velký úspěch.

Jan Maxián

Více si poslechněte na v záznamu rozhovoru na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.