Musk je jako silný chlapeček, který je na pískovišti nový a začne říkat, že odteď bude vše podle něj, soudí Koubský

23. prosinec 2022

Elon Musk zavedl na sociální síti Twitter nové pravidlo – zakázal poskytování informací o poloze lidí v reálném čase. Firma kromě toho také zablokovala několik účtů, které zveřejňovaly informace o poloze soukromých letadel veřejně známých osobností včetně majitele Twitteru. Tyto účty provozoval dvacetiletý americký student Jack Sweeney. Musk mu pohrozil právními kroky, jelikož dle něj na základě zveřejněných informací někdo pronásledoval auto, ve kterém jel miliardářův syn.

Majitel Twitteru žádnými důkazy nepodložil, že by celý incident byl spojený se Sweeneyho účtem. Student následně po zákazu své účty přesunul na jiné sociální sítě. Na rozdíl od jiných pravidel, které Twitter vydal a následně je zrušil, ale toto zůstává v platnosti.

Čtěte také

Své rozhodnutí nastolit takový předpis firma vysvětlila i možnou hrozbou tzv. doxingu, což je praktika, kdy se někdo snaží šikanovat online někoho druhého tím, že zveřejňuje jeho osobní informace včetně jeho polohy. Samotný akt nakonec může vést i k fyzickému ohrožování.

„Toto je potenciálně riziko v případě, že by šlo skutečně o fyzickou polohu konkrétního člověka sledovaného neustále a to by bylo potřeba ihned zastavit. Tady je rozdíl v tom, že šlo o polohu letadla a o nic jiného. V tomto případě to ale nesplňuje definici doxingu,“ míní redaktor Deníku N Petr Koubský.

Musk nemá příliš rád jasně profilovaná média. Nyní měl poprvé možnost je nějakým způsobem omezit, což udělal.
Petr Koubský

„K dispozici jsou polohy všech letadel jenom s tím rozdílem, že poloha drtivé většiny letadel nikoho nezajímá. Jeho konkrétní soukromý stroj ale evidentně ano, protože Elon Musk je osoba, která přitahuje pozornost, dráždí a z toho to vše vzniklo.“

Čtěte také

I přesto, že se Koubský zdráhá uvažovat nad významem nově zavedeného pravidla, jelikož některá jsou v platnosti pouhých pár dní a následně jsou zrušena, myslí si, že je vše nutné vidět v současném kontextu.

„Tohle se asi nedá vytrhnout z dalších souvislostí. Připadá mi to, jako když silný chlapeček přijde na pískoviště, je tam nový a začne říkat, že odteď bude vše podle něj. Kdybychom ale odhlédli od toho kontextu, tak určitě nějaké pravidlo, které omezuje sledování fyzické polohy lidí a její sdělování na sociálních sítích, smysl dává, ale muselo by se velice dobře promyslet a definovat to, aby každý věděl, kde jsou meze,“ vysvětluje.

Blokování účtů novinářům?

Silnou debatu také otevřelo zablokování několika účtů novinářů. Musk toto zablokování zdůvodnil tím, že to byli právě oni, kdo se snažil obejít zákaz profilu Jacka Sweeneyho a dávali odkazy na jeho účty na jiných sociálních sítích.

Čtěte také

Do celého procesu se zapojila i eurokomisařka Věra Jourová, která na Twitteru uveřejnila komentář s tím, že takovýto postup proti novinářům není v souladu s pravidly Evropské komise, která se snaží chránit svobodu médií pomocí Digital Services Act. Poté byl zákaz těchto účtů zrušen.

„Toto je opět nutné vidět v celém kontextu. Nejde o první konflikt Elona Muska s médii. Má jich spoustu a vleče se to řadu let. O něm je všeobecně známo, že nemá příliš rád jasně profilovaná média typu The New York Times a The Washington Post. Nyní měl poprvé možnost je nějakým způsobem omezit, tak bych čekal, že neodolá a tu příležitost využije, což udělal,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Davida Slížka Online Plus v audiozáznamu. Dále se dozvíte, proč může Google čelit největší hrozbě ve své historii, proč Facebook v Česku omezil náhledy článků a o tom, jak výrobci mají umožnit snadnou výměnu baterií.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související