Mussolini měl obrovský vliv na italský fotbal. Pro fašismus je ale sport ošidný, říká spisovatel Lee

10. březen 2023
Tribuna

Před pár týdny to bylo devadesát let od nástupu nacismu v Německu, na loňský říjen zase připadlo výročí sto let příchodu fašistického režimu Benita Mussoliniho v Itálii. A právě na tento neslavný milník si britský spisovatel a tvůrce blogu a podcastu Outside Write Chris Lee přichystal vydání knihy The Defiant: A History of Football Against Fascism, která mapuje, co v té době znamenal fotbal pro oba totalitární systémy.

Nový díl Tribuny se ohlíží za rolí, kterou v historii fotbal představoval pro propojení politiky a sportu, ale taky jak se formoval sociální význam a přesah fotbalu pro širokou veřejnost. Pokud upínáte své politické ambice k určitému fotbalovému klubu nebo národnímu týmu, pak jste závislí na jejich úspěších. No a pokud nezaznamenáváte příliš velké úspěchy, trochu si pod sebou podle mě podřezáváte větev, soudí Lee.

Ačkoliv je mnohdy sport pro fašismus ošidný, jak ukázal německý reprezentační tým při výbuchu na olympiádě v Berlíně v roce 1936, mnohé země, které koketují s autoritářstvím, si vypomáhají sportem.

V Itálii to byla obrovská propagandistická mašinérie doma i v zahraničí, což se snažilo okopírovat i Německo ve 30. letech, ovšem ne se stejným úspěchem. A po válce můžeme vzít v potaz třeba Franka ve Španělsku, který si uvědomil hodnotu, kterou měl fotbal na domácí i mezinárodní úrovni. Spojil svůj režim s podporou Realu Madrid, ačkoliv ten byl, abychom znovu byli v interpretaci historie přesní, během španělské občanské války veden levicovými politiky, říká britský spisovatel.

Předobrazem jim mohl být fotbal v Itálii za vlády Benita Mussoliniho. Kopaná na Apeninském poloostrově tehdy zažila nečekaný rozmach. V Itálii 20. let 20. století Mussolini používá fotbal jako způsob, jak sjednotit zemi, která je plná nesourodých regionů. Pokouší se utvořit jednu zemi, jednu Itálii a jeden způsob, jak tak učinit, je vytvořit Serii A, což je samozřejmě ligový systém v Itálii, líčí Lee.

V čem je spojení fotbalu s fašismem ošidné? Jak nadále pomáhal fotbal fašismu během meziválečného období? A jak kopanou využít i opačně –⁠ tedy s cílem rozbít autoritářské vlády? Poslechněte si nový díl Tribuny.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.