Muž, který napsal jeden koncert pětsetkrát. Poslouchejte Polední koncerty s hudbou Antonia Vivaldiho

1. srpen 2021

Na jednu stranu nelichotivou větu, na druhou stranu výrok, který dává tušit velký objem tvorby tohoto autora, měl údajně pronést Igor Stravinský. Musíme jej ale brát s nadsázkou: ve své době totiž Vivaldiho skladby studovala celá Evropa a dokonce i Johann Sebastian Bach upravil některé jeho koncerty pro varhany nebo cembalo. Český skladatel František Jiránek zase Vivaldiho styl natolik ovládl, že jeho díla jsou od těch od italského mistra téměř k nerozeznání.

Pořady k výročí 280 let od smrti Antonia Vivaldiho na Vltavě

  • 26. – 31. 7. od 12:05 Polední koncert s Monikou Jägerovou
  • 27. 7. od 21:15 Akademie studentů Ústavu hudební vědy v Praze
  • 31. 7. od 14 hodin Staří mistři s Jiřím Slabihoudkem
  • 31. 7. od 20 hodin Operní večer s Danielou Čermákovou
  • 1. 8. od 12:20 Polední koncert s Monikou Jägerovou

Hudební odkaz Antonia Vivaldiho zahrnuje nejen instrumentální koncerty, například slavné Čtvero ročních dob, které autor věnoval hraběti Václavu z Morzinu, v jehož kapele zastával čestnou funkci kapelníka, ale také množství oper, ve své době žádaných na jevištích evropských divadelních domů včetně Prahy.

Čtěte také

Dnes jeho skladby zní jako osvědčená součást koncertního repertoáru. Můžeme na nic obdivovat lehkost a půvab, barokní nádheru i vznešenost. Zároveň to je ozvěna dob dávno minulých zprostředkovávající prožitek z hudby, který sdíleli posluchači v chrámech, divadlech či zámeckých komnatách a sálech.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.