Muž, který rozsvítil Finsko: Paavo Tynell se konečně představuje v rozsáhlé monografii

13. duben 2021

Paavo Tynell patří k předním představitelům moderního skandinávského designu, i přesto je jeho tvorba pro většinu evropského publika neznámá. Během svého života navrhoval výhradně svítidla. Teď o nich konečně vyšla zevrubná publikace.

Elegantní kov

Čtěte také

Lesk třpytící se mosazi je charakteristickým znakem elegantních svítidel, která navrhoval finský designér Paavo Tynell (1870–1973). I přesto, že s nimi slavil úspěch doma i v zahraničí, jeho tvorba nebyla doposud zmapována. Pomalu se to ale mění. Přispěla k tomu také publikace Chasing Light, která vyšla na konci loňského roku a která představuje dosud nepublikované archivní materiály.

Paavo Tynell měl kladný vztah k práci s kovem. Mezi lety 1917 a 1923 studoval na škole užitých umění v Helsinkách. Už během studií spoluzaložil společnost Taito Oy, která vyráběla moderní svítidla. Jako její kreativní ředitel působil ve firmě až do roku 1953. Jeho svítidla měla úspěch, prodávala se nejenom ve Finsku. Zájem o ně byl především ve Spojených státech, kde si po druhé světové válce získal skandinávský design velkou oblibu.

Básník světla

Tynellova svítidla charakterizuje delikátní kombinace moderních tvarů a klasicistních a romantických prvků. Mosaz často kombinoval s koženými a skleněnými detaily. Jeho stolní lampičku 5321 z roku 1938 tvoří stínidlo ve tvaru mušle. V jiných návrzích se inspiroval strukturou sněhových vloček nebo květů. Jeho romantický modernismus reflektuje demokratický a humanistický přístup k designu blízký přírodě, natolik typický pro skandinávský design poválečné éry.

Čtěte také

Tynell realizoval také speciální projekty s předními architekty. Nejčastěji vybavoval jejich stavby originálními světelnými tělesy. Dodnes je můžeme najít v reprezentativních interiérech finského parlamentu, sekretariátu budovy Spojených národů v New Yorku, funkcionalistického komplexu Lasipalatsi v Helsinkách, hotelu Vakuuna tamtéž nebo v hotelu Pallas v laponské divočině.

Konečně monografie: Chasing Light

Práce Paavo Tynella byla v mezinárodním kontextu dlouho přehlížena. Nejdříve si jí všimli sběratelé a některé jeho originální výtvory se začaly hojně prodávat skrze prestižní aukční domy. V roce 2019 byl prodán Tynellův lustr Snowflake (Vločka) ve francouzské aukci Artcurial za 180 00 eur. Již o rok dříve představila dánská značka Gubi několik jeho ikonických návrhů v licencované re-edici za podstatně přijatelnější ceny.

Zdá se, že Tynellův přínos modernímu designu se konečně zhodnocuje i v mezinárodním měřítku. Jistě k tomu přispívá i nově vydaná publikace Chasing Light, kterou zpracoval finský starožitník a sběratel Ville Linna. Je to vůbec první zevrubná monografie Paavo Tynella vydaná v angličtině. Prostřednictvím archivních fotografií a originálních skic se zaměřuje především na jeho stěžejní poválečné období. Kniha je výsledkem mnoholetého výzkumu a osobního zájmu autora o Tynellovo dílo, které je bezesporu jedním z klenotů finské historie designu.

autoři: Adam Štěch ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.