Může se za tím skrývat úplně cokoliv. Neue Welt hlásí, že V nebi je zle

14. červenec 2023

Pražská avantgardně punková kapela Neue Welt před necelým měsícem pokřtila svou debutovou nahrávku V nebi je zle, která vyšla u domácího nezávislého vydavatelství Korobushka Records. Proč se nakonec vzdali ideje DIY nahrávání, kde se na lokální scéně cítí doma a jak probíhala cesta od folkových začátků k hlukovějším intenzivním kompozicím? To k nám do Špíny přišli rozebrat kytarista a klavírista Ruben s basákem Erikem.

Neue Welt o sobě poprvé dali vědět před necelými třemi lety, kdy kapelu založil právě Ruben se svojí sestrou Mayou. Z folkových začátků, v nichž hrály prim housle i klavír, se časem začala formovat nynější podoba jejich typického a na současné mladé nezávislé scéně nevídaného zvuku. K tomu přispělo doplnění sestavy o bubeníka Jeníka a posléze i basáka Erika.

„Většinou přijdu s celou kostrou, občas jen se dvěma akordama, a pak se to staví na zkoušce. Často mám k tomu napsaný celý instrumentál, ale nikdy to nedopadne,“ popisuje Ruben proces, jakým vznikají dlouhé, mnohovrstevnaté skladby, které jsou pro Neue Welt signifikantní a jejichž síla vyniká především naživo.

Ve Špíně jsme se tak do hloubky věnovali úskalím nahrávacího procesu, zvlášť když vedle ve zkušebně donekonečna trénuje cizí bubeník, a podívali jsme se i na umělecký kolektiv 6000 oveček, v rámci kterého Neue Welt fungují. Kdo pod hlavičkou kolektivu tvoří, jaké akce měli jeho členové a členky doposud na svědomí i co se chystá, se dozvíte z celého rozhovoru.

Kde se vzal název Neue Welt a jak dlouho trvá spočítat šest tisíc oveček? Jak se posouvají jejich hudební vize a proč se nakonec rozhodli místo dosavadního svépomocného nahrávání svěřit do rukou Lukáše Poláka ze studia Tropical Cell? Jaké změny v sestavě u nich momentálně probíhají? Proč je čeština pro Rubena mnohem zajímavější pro psaní textů než angličtina? A jak je to s těmi Psími vojáky? Poslechněte si celý rozhovor s Neue Welt ze záznamu!

Spustit audio