Muzeum moto veteránů v Kuksu chystá novinky. Například stroje z padesátých let minulého století

20. únor 2022 08:24

Muzeum moto veteránů v Kuksu připravuje nové exponáty na letošní sezónu. Zatímco ty stávající jsou ještě skryté pod plachtami, na nových pracovníci muzea pilně pracují. Většina z nich bude nejen na ozdobu, ale dokonce má být i provozuschopná. Letos se novinky týkají především motocyklů.

Čtěte také

Dušan Erlebach, vedoucí Veteran car muzea v Kuksu, se právě snaží nastartovat starou "čézetu". „Je to stopětadvacítka z roku 1953, označení je ČZ 125 C, malinko jsme ji ulili, ale pokusíme se ji nastartovat."

Je to už poměrně starý stroj. Tenkrát brázdil české luhy a háje ve větším množství? „Tyto čezety byly takovou levnější variantou takzvané Jawy Pérák."

Čtěte také

Motorka tedy nenaskočila hned na první pokus, ale krásně se leskne. Má dvě sedadla, není to klasické jedno spojené. To také patří k tomuto období? „Ano, tento motocykl prošel kompletní renovací, včetně oněch dvou sedadel. To druhé je doplňkové, jako příplatkové k výbavě."

„Tenkrát se kupovaly motorky jako sólo, zejména v této malé kubatúře. Ale záleželo na majiteli, jestli si to doplnil ještě druhou sedačkou."

Černá barva je také typická nebo bylo víc barevných variant? „U firmy ČZ hrála už v předválečném období vždy prim černá barva spolu s bílými linkami. Těch linek už v poválečné době už moc nebylo, ustupovalo se od nich. Vše se zjednodušovalo."

„Ale máme tady také předválečné čézety a tam jsou vidět bílé linky jak na blatnících, tak na vidlicích, na kolech a tak dále."

Čtěte také

To je tedy jeden z nových exponátů, které muzeum nabídne v letošní sezóně. Pod plachtami se tu ukrývají stálé exponáty nebo i nějaké další novinky?

„Samozřejmě budou i další novinky. Snažíme se každý rok expozici pro návštěvníky nějak zpestřit. Takže kromě této ČZ 125 C máme v renovaci ještě teď dva stoje. Je to česká klasika, takzvaná kývačka, jak 250 z roku 1957, tak i 350 ze stejného roku."

Historic Car Museum v Kuksu
Rodinné muzeum veteránů se nachází v secesní továrně v samém středu malebné obce Kuks. Pro milovníky historie jsou zde k vidění historická vozidla různých značek, motoristické doplňky, prototyp motocyklu Járy Cimrmana, sbírka fotografických přístrojů, šicích strojů a mnoho dalších zajímavostí.

Nová návštěvní sezóna v Muzeu moto veteránů v Kuksu u Dvora Králové na Trutnovsku začne na začátku dubna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související