Na 7 tisíc „vojáků“ nacvičilo bitvu u Waterloo. Mezi nimi Češi ve francouzských uniformách

Počasí vojákům u Waterloo tentokrát přálo. Bojiště nebylo rozmáčené deštěm, jako tomu bylo před dvěma stovkami let. Právě tehdy na to totiž Napoleon Bonaparte doplatil a jeho návrat do čela Francie se tak nekonal. U Waterloo si milovníci historie tento týden legendární Napoleonovu porážku připomněli.

Je tady asi 7 tisíc figurantů z různých částí světa, všude kolem vojáci, kteří se zúčastnili bitvy. Stojím přesně na bitevním poli, přímo přede mnou se odehrála jedna z nejdůležitějších evropských bitev, která ukončila napoleonské války. U Waterloo Napoleon utrpěl drtivou porážku.

Kolem mne je několik britských turistů, zajímá mne, co podle nich velkou bitvu rozhodlo.

„Myslím, že to byla schopnost Britů odolat tomu úvodnímu útoku Napoleona, klíčovou roli hrála pruská armáda, ale pořád si myslím, že rozhodující byla statečnost Britů, jejich linie byla tady, támhle byli Francouzi a odtud z vesnice po levé straně přišli Prusové,“ vysvětluje mi Malcolm, který přijel z Londýna.

A přidává se také Ital z Benátek: „Studovali jsme dobu Napoleona jako mladí a vždy nás fascinoval, mě na něm zajímá hlavně jeho kreativní stránka, byl to člověk velmi kreativní, inovativní, pozoruhodná osobnost – nebyl to pouhý válečník.“

Rekonstrukce bitvy u Waterloo se zúčastní na sedm tisíc dobrovolníků

Skupinu Němců zase fascinují uniformy té doby. „Nás tolik nezajímá politický aspekt těchto bitev, kdo vyhrál, kdo prohrál, jaký význam to mělo pro Evropu, já chci vědět, co měli vojáci na sobě, zdali je uniforma v zimě hřála, nebo zdali vojákům v létě nebylo vedro, vidíte, tady kolem krku ten límec, to je strašně nepohodlné, ale vojáci zase byli více v pozoru a působili impozantněji,“ podotýká milovník historie z Frankfurtu.


Bitva u Waterloo se odehrála v odpoledních a podvečerních hodinách neděle 18. června 1815 asi 20 km jižně od belgické metropole Bruselu. Pro francouzského panovníka se bitva stala jedním z jeho posledních vystoupení v roli vojevůdce, stratéga a hlavy státu, pro Evropu znamenala ukončení napoleonských válek.

Zato Francouzi se drželi trochu zkrátka, jako by se z té porážky ještě nevzpamatovali. „Od začátku udělali vojáci spoustu chyb, jistě, pruská armáda ukázala své kvality a bitvu rozhodla, ale těch chyb na straně Napoleona bylo hodně, především v komunikaci,“ analyzuje příčiny porážky Napoleona mladík žijící na francouzsko-belgické hranici.

I od nás přijela řada milovníků napoleonských válek. „Většina účastníků z České republiky má francouzské uniformy. To, že tady bitvu prohrajeme, nikoho netrápí, protože se snažíme studovat a připomínat historii, tak to prostě bylo,“ říká Jakub Samek, předseda Středoevropské napoleonské asociace.

Rekonstrukce bitvy u Waterloo se zúčastní na sedm tisíc dobrovolníků
autor: jšm
Spustit audio