Na blízkovýchodním hřbitově odpočívají i padlí Čechoslováci

Den válečných veteránů v řadě zemí celého světa připomíná památku těch, kteří padli v ozbrojených konfliktech. Den veteránů si připomíná už dvanáctý rok také Česká republika. Ostatně i Češi mají své válečné hroby v řadě míst celého světa.

„Komise pro válečné hroby Britského společenství má jasný systém,“ říká britský diplomat Paul Price a vede mě mezi precizně vyrovnané náhrobky na hřbitově v Ramle.

„Všichni vojáci Commonwealthu, tedy Kanaďané, Australané, Britové, Novozélanďané nebo třeba Indové, mají náhrobky stejného tvaru. Ti ostatní mají odlišné, takže okamžitě poznáte, komu hrob patří. Ať už je to Polák, Čech, nebo Nor,“ ukazuje.

Podle tvaru náhrobku poznáte národnost

Jenom tady britské úřady pečují o hroby více než čtyř tisíc vojáků. Některé z nich patří i těm, kteří v první nebo ve druhé světové válce bojovali proti Britům. Snažím se najít náhrobky československých vojáků, kteří na Blízkém východě stáli po jejich boku.

Čtěte také

„České náhrobky mají širší základnu a směrem nahoru se zužují,“ dozvídám se. „A tady jeden máme! Je to voják, který padl v roce 1942 a patřil k československé armádě. Po jeho levé straně je pohřben Polák, napravo od něj Skot. Vidíte, že tu jsou lidé různých národů, které za války bojovaly za stejnou věc.“

Stojíme před náhrobkem kapitána Antonína Pacovského, který přišel o život 16. prosince 1942. Jeho hrob se dá najít i ve veřejné počítačové evidenci českého ministerstva obrany. Spolu s ním je v Ramle pohřbeno ještě šest dalších Čechoslováků. Celkově mají Češi po světě několik tisíc padlých. Jak říká Paul Price, u Britů je to samozřejmě daleko více.

Většina náhrobků nese i údaje o útvaru, v němž padlý nebo zesnulý voják sloužil

Náhrobky vyžadují pravidelnou péči

„Máme hroby ve 150 zemích celého světa. Připomínají 1,75 miliónu padlých vojáků Britského společenství, ale i jiných států. Jen tady v regionu máme hřbitov v palestinské Gaze, v izraelské Berševě, v Jeruzalémě jeden velký a jeden malý pro indické vojáky, dva hřbitovy jsou v Haifě a největší z nich je právě tento v Ramle,“ vypočítává.

Čtěte také

Na neděli 11. listopadu připadá Den válečných veteránů, který po první světové válce zavedli právě Britové. Paul Price musí pro takovou příležitost dohlédnout, aby byl hřbitov ještě uklizenější než obvykle. Jak mi ukazuje ve své kanceláři, práce má nad hlavu po celý rok.

„Máme tu seznam všech hrobů v Izraeli. Podle toho jezdím neustále kontrolovat, nakolik jsou náhrobky poškozené nebo narušené počasím. Plánujeme, kolik kamenů bude nutné vyměnit ve výhledu tří, pěti a deseti let – abychom stačili zajistit jejich výrobu. Náhrobky pro všechny hroby po celém světě se tesají ve Francii. Kámen vozíme z Británie nebo z Itálie. Musí být kvalitní, aby vydržel co nejdéle,“ uzavírá.

Spustit audio

Související