Na cestách s Michaelou Severovou a Petrem Voldánem za památkami UNESCO u nás doma i po celém světě

11. září 2023
Rádio na cestách

Kde jinde než v zámeckém areálu zámku Litomyšl, památce ze seznamu UNESCO, si dát schůzku se ženou, se kterou chcete cestovat nejen po našich, ale i světových klenotech lidstva. 

Navíc Michaela Severová je i “první dámou UNESCO” u nás - jako výkonná ředitelka dobrovolného svazku obcí a měst z prestižního seznamu propaguje náš “příspěvek” na světový seznam profesionálně vždy a všude. Proto je hostem dalšího vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”. A že je za čím putovat…

Za šestnácti památkami a osmi originalitami

Čtěte také

Nevešlo se nám do hodinového pořadu pochopitelně všechno, ale stačíme vás s Michaelou Severovou pozvat na většinu míst ze seznamu UNESCO v České republice a na mnohá i v zahraničí. A nejen to, pomyslně putujeme z Litomyšle i na místa, která primárně nejsou cílem turistů proto, že by patřila na unikátní seznamy světového dědictví lidstva.

Co však znamená takový zápis pro města, zámky, lázně, architektonické perly i neobyčejné příklady lidské dovednosti a umu? Dozvíte se, stejně jako prozradíme, jak se stane, že nějaká památka ze seznamu vypadne. Což se stalo například mostu v Drážďanech nebo přírodní rezervaci v Ománu.

Specializované výpravy z Asie

Jak jsem i sám poznal a Michaela Severová to v pořadu Na cestách potvrzuje, existují ve světě dokonce cestovní kanceláře, které vypravují turistické zájezdy výhradně za památkami ze seznamu UNESCO. Týká se to hlavně asijských zemí.

Co skrýval kufřík pro rozhovor s Michaelou Severovou

Je ale místo mezi prestižními destinacemi automaticky tím nejhezčím nebo nejatraktivnějším, za čím se v té které zemi můžeme vydat? Také o tom bude řeč na vlnách Českého rozhlasu.

Z Proseče do Keni, Slovinska na Srí Lanku i do Krumlova nebo Telče

Byl by to dlouhý seznam cílů, které už si na mapě světa mohla Michaela Severová zaškrtnout.

Čtěte také

Stále se ale ráda vrací do města dýmek, do Proseče u Skutče. A tak nechyběla v mém cestovním kufříku - vedle dalších rekvizit k tématům rozhovoru - ani dýmka. I když jsme si chvilku vyjasňovali, jestli je to dýmka nebo čibuk.

Shoda ale panovala jednoznačně o datu, kdy jsme zapsali na světový seznam památek UNESCO první naše destinace - jak uslyšíte, stalo se tak v roce 1992 a zapsána byla města Praha, Český Krumlov a Telč. Michaela Severová ale ráda cestuje i po světě a tak se dostane i na Keňu, Slovinsko, Slovensko Řecko a další země.

Kdo je z Proseče se pozná

Severské destinace ale navzdory jménu Michaela Severová prý moc nemiluje.

Tulákův domov a také Měsíc

Výrok, připisovaný osobnosti z Litomyšle, kterou byl cestovatel a novinář Zdeněk Matěj Kuděj - “Tulákův domov je celý svět”, si v pořadu Na cestách také připomeneme. A nezapomeneme ani na Bedřicha Smetanu či Boženu Němcovou. I jejich stopy, spojené se životními příběhy, rádi na cestách vyhledáváme.

Žirafa v Nairobi - Keňa

Navíc přidáme jedno pozoruhodné odhalení. Alespoň pro mne bylo překvapením z Litomyšle, kde jsem byl nejednou, že rodákem odtud byl i muž, který pomáhal dobývat americkým astronautům Měsíc. Připomenu jen jméno - astronom a astrofyzik Zdeněk Kopal - a víc už se dovíte v pořadu Na cestách. A vy už si můžete plánovat svůj další výlet třeba pro příští rok.

Seznam UNESCO cestovatele orientuje

Čtěte také

Pokud se vydáte do míst, která lidstvo zařadilo na svůj seznam památek a nebo nehmotného dědictví (u nás třeba masopust na Hlinecku, jízda králů na Moravě nebo loutkářství), je určitá jistota zajímavého cíle. Což jsme si v rozhovoru s Michaelou Severovou v kavárně zámeckého areálu v Litomyšli potvrdili.

A vy si nás v nejnovějším vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem můžete poslechnout v pondělí 11. září jako obvykle na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice po zprávách v 18. hodin. A nebo si naše putování za památkami UNESCO najděte v audioarchivu pořadu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.