Na cestách s Petrem Voldánem a jeho cestovatelským kufříkem tentokrát na kouzelný ostrov Malta

25. září 2023

Je tu poslední pondělí v měsíci a s ním další vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”, které vzniklo jako veřejná nahrávka v kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové. V příjemném prostředí se sešlo opět nemálo zájemců o zajímavosti z ostrovní země ve Středozemním moři  - z Malty. 

Ač je Malta nejmenší členskou zemí Evropské unie, nabízí turistům spoustu pozoruhodností.

Baseballová čepice a model autobusu

Čtěte také

V nejnovějším vydání pořadu Na cestách vám přiblížím, jak vypadá práce zvláštního rozhlasového zpravodaje na historickém summitu Bush - Gorbačov počátkem prosince roku 1989. Státníci tam tehdy oznámili mimo jiné konec studené války.

A jak jsem se dostal k čepici amerických námořníků z křižníku Belknap (viz.foto) a také proč se summitu říkalo summit na vodě, to se dovíte z veřejné nahrávky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Tak jako vám povím, proč jsem z cestovatelského kufříku vytáhl třeba model historického autobusu. Ty byly svého času na Maltě velkou atrakcí.

Příbuzný V. Nezvala i architekt Tomáše Bati

České stopy - mé oblíbené téma na cestách s rozhlasovým mikrofonem i týmem České televize Ostrava za Postřehy odjinud - jsou i na Maltě hodně pestré a překvapivé.

Čtěte také

A tak můžete slyšet podrobnosti o tom, jak synovec Vítězslava Nezvala - IT odborník stejného jména, spojil Maltu se světem pomocí internetu.

K tomu vysvětlím, proč jsem si do kufříku dal veršované drama Manon Lescaut básníka Vítězslava Nezvala. Další málo známou stopou jsou aktivity architekta Vladimíra Karfíka, který na Maltě mimo jiné postavil letní sídlo bývalé prezidentky. I o tom bude pondělní pořad “Na cestách s Petrem Voldánem”.

Busta od Adiny Mandlové

Léta strávená na Maltě, spojená s Adinou Mandlovou, to je natolik zajímavé téma, že si z našich stop na ostrovech zaslouží výrazně vypíchnout.

Dárek od Adiny Mandlové - u H. M. Ferrante

Tím spíš, když máte zážitky ze setkání s přítelem naší herečky, který vás překvapí nejen například příbory od Adiny Mandlové, ale i bustou, kterou herečka vytvořila v Anglii při studiu sochařiny. Rád si připomínám i na rozhlasových vlnách neobyčejně silné zážitky z pátrání po stopách mé oblíbené herečky na Maltě.

Znovuobjevené bílé olivy i zmizelé Azurové okno

Témat k poznávání nabízí Malta opravdu hodně. I když - jak také uslyšíte - leccos na ostrovech kupodivu nenajdete. Třeba lesy, řeky nebo jezera, tak jako železnici.

Čtěte také

Ale odhalím vám například tajemství bílých oliv, o kterých nic netuší ani mnozí Malťané nebo osud tzv. Azurového okna.

Legendární skalní brána na mořském pobřeží se totiž v březnu roku 2017 za bouře zřítila. Zhruba půl roku poté, co jsem ji měl možnost s televizním štábem natočit.

Je toho ale ještě víc, o čem bude v pondělí 25. září 2023, v souvislosti s Maltou na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice pořad Na cestách s Petrem Voldánem. Jako obvykle po 18 hodině. Tak si nás nalaďte nebo najděte v rozhlasovém audio archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka