Na cestách s Petrem Voldánem aneb Co všechno se nevešlo do cestovatelského kufříku z Belgie

Je tu další poslední pondělí v měsíci a to už tradičně patří našemu společnému putování s mým cestovním kufříkem. Tentokrát budu “dohánět resty” z únorové veřejné nahrávky v Kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové. Tehdy jsme našli v belgickém hlavním městě Bruselu tolik zajímavostí, že na zbytek země nezbyl čas.  

Což by byla určitě škoda, protože Belgie má rozhodně zvídavým cestovatelům co nabídnout. A nemusí to být pokaždé jen ty nejznámější destinace nebo lákadla. Už první naše zastávka, kterou charakterizuje zvuk zvonku, ukrytého tentokrát - mimo jiné předměty - v cestovatelském kufříku mezi takové příklady patří.

Světové dědictví - 98 zvonů jedné věži

Věž je vysoká 97 metrů a stojí v Mechelenu, ve městě v půli cesty mezi Bruselem a Antverpami.

Čtěte také

Oněch 98 zvonů jsem slyšel za léta působení v Belgii nesčetněkrát. Do města historických uliček, ale hlavně náměstí Grote Markt jsem jezdil rád a často. A dvě unikátní zvonkohry s námi poslouchali i příbuzní a známí, kterým jsme nevšední zážitek v Mechelenu rádi zprostředkovávali.

Několikrát, jak líčím i v rozhlasovém putování Belgií, nejen poslechem z některé kavárničky na náměstí v centru města, ale i při obhlídce zvonů pěkně z blízka při cestě po schodech na vrchol věže. To stoupání nahoru kolem zvonů doslova na dosah ruky, to je zkušenost nepopsatelná. Není divu, že vám o ní i o zvonkohrách v Belgii rád povím spoustu zajímavostí.

Přímořské lázně a letní sídlo královské rodiny

Obojí označení patří k další naší rozhlasové cestovatelské zastávce při putování Belgií. Zavedu vás do Ostende, města, které je i přístavem s rybím trhem, na kterém si můžete koupit také občerstvení do ruky a procházet se podél dlouhých pláží.

Moře u Ostende

Moře můžete sledovat i za nevlídného počasí, protože 350 metrů dlouhou sloupovou kolonádu tu původně pro členy královské rodiny postavili už v letech 1902 - 1906. Proč vám povím v pořadu “Na cestách”, tak jako víc o lodích, kotvících v Ostende, popularitě tohoto názvu u nás nebo třeba o pevnosti Napoleon.

Lví pahorek ve Waterloo

Od pevnosti u Ostende se na rozhlasových vlnách přeneseme blíž k Bruselu. Jen půl hodinky cesty autem od hlavního města Belgie je proslulé místo bitvy, kde byl Napoleon definitivně poražen.

Památník bitvy u Waterloo

Po kolika schodech se dostanete na vrcholek umělého kopce, to vám prozradím až z vysílání. Stejně jako informaci, která ze tří významných bitev - u Waterloo, u ruského Borodina nebo u Lipska se do historie lidstva zapsala největšími ztrátami na životech.

Lovaň, zbožné bekyně a tradice i v Hradci

Do časů působení v Bruselu jsem netušil, že do doby husitských válek u nás fungovalo prý až 19 begináží.

Čtěte také

Tedy seskupení domů nebo dvorů, kde žily bekyně. Ženy, které sice nechtěly žít řeholnickým životem, ale chtěly se věnovat vedle modliteb a rozjímání i charitativní činnosti. A begináž měla tehdy být i v Hradci Králové.

V Belgii jsou domy bekyní nebo celá uskupení staveb, včetně kostela nebo kaple, zahrady i hospodářských budov v mnoha městech. Pro mě byla nejmalebnější a nejautentičtější bekynáž asi o stovce domů, kterou je možné procházet v Lovani. Poslední bekyně tam žila do roku 1988 a celý areál patří Katolické univerzitě, což ale na malebnosti i zvláštní atmosféře celé čtvrti nikterak na atraktivitě neubírá.

Kosmické středisko, krajky i dezert

Rozhlasové putování při veřejné nahrávce v Muzeu východních Čech účastníky zaujalo. Bezpochyby k tomu přispěly i podrobnosti o Euro Space Centru v Transinne v belgických Ardenách, kde si můžete vyzkoušet prvky z výcviku kosmonautů nebo připomínka tradičních belgických krajek. Dovíte se nejen o o jejich propojení s krajkami z Vamberka, ale také třeba o tom, jak vypadá a chutná belgická cukrovinka kuželovitého tvaru “cuberdon”.

O moc víc se mi do cestovatelského kufříku s popiskou “Belgie” nevešlo, jak se můžete přesvědčit sami při poslechu pořadu Na cestách na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice v pondělí 29. dubna po 18. hodině.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související