Na Hané začala sklizeň sóji. V Česku je u pěstitelů čím dál oblíbenější

5. říjen 2023 14:16

Zemědělci z Hané začali se sklizní sóji. Doposud spíše okrajová plodina se v posledních letech objevuje na polích stále častěji. Jen v Olomouckém kraji se letos pěstuje na ploše o rozloze přes dva a půl tisíce hektarů.

„Lusky už jsou dozrálé. Pozná se to podle toho, že když do toho lusku brnkneme, začínají to chrastit. Je to díky tomu, že boby v tom lusku, když ho rozloupneme, tak už jsou uvolněné a jdou krásně vyloupnout,“ mne v rukou žluté sójové boby Roman Koutek, olomoucký zemědělec.

Letošní úrodu, pěstitel hodnotí podobně jako u ostatních plodin spíše jako slabší. „V letošním roce byla trošku opožděnější vegetace kvůli suchu, které pro ty rostliny nebylo úplně ideální. Navíc je tu nějaké poškození od hraboše, takže ty výnosy budou asi trochu menší,“ odhaduje.

Sója není náročná na hnojení dusíkem

Se sójou začal Roman Koutek už před lety. Aktuálně pěstuje zhruba na deseti hektarech přes 20 různých odrůd. „Pěstování sóji má ty výhody, že není náročná na hnojení dusíkem. Navíc je to přerušovač obilných sledů, takže je to dobrá předplodina třeba pro pšenici,“ dodává.

I to jsou důvody, proč je sója mezi českými farmáři čím dál oblíbenější. Podle dat Českého statistického úřadu se letos sója v Česku pěstuje celkem na 26 a půl tisíce hektarech. Pro srovnání, v roce 2020 to bylo zhruba 14 tisíc hektarů. 

Využívá se na osiva, v potravinářství nebo jako krmná plodina pro hospodářská zvířata.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio