Na hradě Švihov chystají opravu tanečního sálu

15. únor 2024 12:25

Na švihovském hradě se pozornost správců přesunula do severního paláce. Chystají tam opravu tanečního sálu. V budoucnu by měl i tento sál zdobit unikátní renesanční strop. Ten ale zatím vypadá jen jako hromada dřeva složená na zemi.

Jižní a severní taneční sál švihovského hradu jsou jako den a noc. Zatímco v prvním loni dokončili třicetiletou rekonstrukci renesančního kazetového stropu a je chloubou prohlídkového okruhu, druhý se od války prakticky nezměnil. Jsou v něm oprýskané omítky, zašlá renesanční podlaha a na ní rozložené dřevěné části stropu. Pro návštěvníky je nepřístupný.

Jižní sál je už po rekonstrukci

Právě na něj se ale nyní přesunula pozornost správců. V plánu je i tento sál s fragmenty maleb ze 16. století na stěnách zvelebit, strop obnovit a udělat z místnosti další chloubu hradu. Je to nicméně běh na hodně dlouhou trať. Jak prozradil kastelán Lukáš Bojčuk, očekává se, že obnova sálu potrvá minimálně dalších třicet let a možná ještě déle. Zatím je vše ve fázi průzkumů. Přestože v současné době severní sál není běžně přístupný veřejnosti, návštěvníci se do něj přesto podívají, a to například při speciálních prohlídkách.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio