Na hřbitovech hlídkují policisté. Chtějí odradit zloděje, kteří se zaměřují na dušičkovou výzdobu

3. listopad 2018

Policie v Olomouckém kraji před nastávajícím dušičkovým víkendem vyhlásila mimořádná preventivní opatření. Posiluje hlídky na hřbitovech i okolních parkovištích ve městech i malých obcích. Chce tak odradit zloděje, kteří kradou výzdobu na hrobech, ale i odložené věci v odstavených vozech.

„No to se naštvete, protože když do toho dáte tolik peněz z důchodu a ještě vám to někdo za dva dni sebere,“ zlobí se paní Marie, která má se zloději zkušenosti. Letos už na hrob svého muže a syna musela koupit druhý věnec. Ten první jí v noci někdo ukradl. „Vidíte, já to mám přivázané špagátama, vázu mám plnou kamení. Jak to chytne, začne to rachotit, tak radši uteče,“ ukazuje, jak hrob před zloději zabezpečila.

V období před Dušičkami řešila správa městského hřbitova v Přerově i několik případů krádeží denně. „Chryzantémy, smuteční věnce, živé květy i svíčky. Jsou tu i takové případy, kdy hrob totálně odzdobí a všechno zmizí,“ říká vedoucí městského hřbitova v Přerově Jitka Spurná.

Umístit na hřbitov kamery by podle Jitky Spurné bylo příliš nákladné. Pomáhají jim proto policisté. Hlídky sem zajíždějí několikrát denně a dokonce i v noci. „Jde o hlídkovou službu, kdy hlídáme celkově prostory hřbitova, návštěvníky, zda nepřemisťují výzdobu a podobně,“ vysvětluje podpraporčice Kateřina, která je tu právě na obchůzce s kolegou Martinem.

Dopadnout zloděje na hřbitově podle něj není vůbec jednoduché: „Většinou je to za pomoci nějakých svědků, občanů, kteří se nebojí a ohlásí, co viděli.“

Zloději se zaměřují také na okolí hřbitovů. Na parkovištích a v přilehlých ulicích hledají v autech odložené věci. Policejní hlídky proto při obchůzkách míří i tam. Mimořádný dohled policistů na hřbitovech skončí po víkendu.

autor: kra
Spustit audio