Na hrobku rodu Kleinů v Sobotíně se vrátily dříve zničené sochy andělů. Další etapa oprav je na programu příští rok

30. říjen 2023 15:58

Mauzoleum rodu Kleinů v Sobotíně na Šumpersku zdobí po letech sochy čtyř andělů. Na horním ochozu památky chyběly od zhruba 70. let minulého století kvůli velkému poškození. Hrobce se tak vrátila jedna z jejích hlavních dominant. Zároveň tím pokročila postupná obnova památky, do které se před lety pustilo vedení obce.

„Jsou to andělé smrti, kteří jsou vyrobeni ze zinku. Byly ve velmi špatném technickém stavu, takže byly už před delší dobou sneseny z nároží a byly deponovány dole v kapli. Restaurování už bylo nezbytně nutné, protože části těch soch byly poškozeny. Chyběly ruce, nohy, prsty u nohou apod.,“ popisuje památkářka Monika Paulová.

Podařilo se dohledat autora soch andělů

Restaurátorům se navíc povedlo objevit pravděpodobného autora soch, který byl doposud neznámý. „Na lemu draperie každé ze soch je vyraženo Rathausky 1881. Trošku se nám to propojilo, protože v Šumperku na radnici je socha Venuše z Capuy, která je od stejného autora. Zjistili jsme, že by to mohl být Johann Rathauský, vídeňský autor, který se zabýval návrhy soch a realizacemi právě pro většinu stavitelů železnic,“ prozradila Paulová.

Jedna ze socha andělů na hrobce rodu Kleinů v Sobotíně

Z návratu soch na ochoz mauzolea má radost taky nezávislý starosta Sobotína Josef Hroch. Doufá, že památka teď bude zase o něco zajímavější i pro návštěvníky obce. „V současné době obec pořádá dvakrát ročně den otevřených dveří. Teď je možnost se domluvit na obecním úřadě a udělat pro nějakou větší skupinku i individuální prohlídky,“ zmínil Hroch.

Obnova soch andělů jen další z postupných etap rekonstrukce hrobky. Další má vedení obce v plánu příští rok. Celkem už zatím oprava památky vyšla na zhruba 14 milionů korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio