Na Královéhradecku je zvýšený výskyt klíšťat. Hlavním důvodem je mimo jiné i deštivé počasí

16. červen 2022 13:00

V Královéhradeckém kraji je podle odborníků zvýšený výskyt klíšťat. Daří se jim hlavně ve vlhkých listnatých a smíšených lesích. Klíšťata mnohdy přenášejí boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Na tu je podle lékařů nejlepší prevence nechat se očkovat. 

Český hydrometeorologický ústav na svých webových stránkách varuje před mimořádně vysokou aktivitou klíšťat. Výstraha se týká i Královéhradeckého kraje a platí minimálně pro následující tři dny. Tedy celý víkend. 

Deštivé počasí klíšťatům vyhovuje

„Dá se očekávat v nejbližších dnech nejvyšší aktivita klíšťat," říká technik Městských lesů Hradec Králové Jakub Forman. Hlavním důvodem je pro klíšťata velmi příznivé počasí. „Poslední vývoj počasí v minulých dnech klíšťatům velice vyhovuje. Protože jsou často bouřky, velké množství srážek, další den je potom teplo. To je pro klíšťata ideální počasí," doplňuje Forman.

I po vytáhnutí se může objevit zarudlý flek

Klíšťata se nejčastěji vyskytují v listnatých a smíšených lesích a zejména pak v keřích, kde se drží vlhkost. Jak klíště co nejšetrněji vytáhnout, popisuje praktický doktor Jiří Hanousek z Hradce Králové:„Důležité je před a ještě důležítější po vydezinfikovat. Vyndat kleštičkama, postupně ho vytočit, hlavně ho celé odstranit!"

Nejlepší prevence je očkování

„Borelioza se ve svém prvním stadiu projevuje typicky šířícím se zarudnutím, které vznikne spíš několik týdnů, klidně až osm týdnů po zákusu klíštěte. Flek je velký alespoň jako pětikoruna, s červeným okrajem a světlejší uprostřed. Klišťata samozřejmě přenáší i známou klíštovou encefalitidu," varuje Hanousek. 

S takovou reakcí by lidé měli navštívit svého lékaře. Podle nich je nejlepší prevencí proti klíšťové encefalitidě očkování. Na to můžou lidé přijít kdykoliv. 

autor: FRE
Spustit audio

Související