Na Moravě začalo o tři týdny dříve vinobraní. Ve vinici kromě brigádníků pomáhají i speciální stroje
Oproti předchozím letům s velkým předstihem začalo na Moravě vinobraní. Zralé hrozny už vinaři sklízejí i na Sádku u Třebíče.
Díky teplému počasí začali zhruba o tři týdny dříve než obvykle. Hroznů je prý dost, chybí ale brigádníci, kteří by ve vinici pomáhali.
Vinobraní už neznamená jen ruční sběr. Vinohradníci mají k dispozici i speciálně upravené kombajny.
„Nejsou lidi, kteří by nám to sbírali, a efektivita stroje je daleko vyšší,“ říká vinohradník František Polách.
To, co zvládne stroj za hodinu, by brigádníci dělali celý den. Jeden kombajn při sběru nahradí zhruba 25-30 lidí.
„Když se podíváte všude okolo, tak nejsou skoro žádné bobule spadané na zemi, nic,“ chválí stroj Polách.
Kombajn s keři třese a sklízí pouze bobule bez třapin, což je pro vinohradníky také jednodušší.
Zhruba patnáct minut od sklizně jsou už hrozny ve sklepě a lis z nich mačká sladkou šťávu...
„Vyzrálost je dobrá, aromatika je dobrá, ale sucha způsobily rychlejší odbourávání kyselin, než byl nárůst cukru, což může dělat trochu problémy. I s tím si ale už umíme poradit,“ vysvětluje sklepmistr František Trojan.
Ve vinařství Maděřič začínají s výrobou vína zhruba o tři týdny dříve než loni.
Ve skleničce už držím čerstvý mošt z Muškátu moravského, který má podle sklepmistra Trojana nějakých 18-19 stupňů cukernatosti, což odpovídá 180-190 gramům na litr moštu.
První mladá vína budou k ochutnání už v průběhu září.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Jsme izraelštější než Izraelci, míní Fischer. Česká debata o konfliktu je věcná, oponuje Kroupa
-
Historička: Českoslovenští dozorci kradli v letském koncentračním táboře pro Romy vězňům jídlo
-
Cestující objevili štěnice ve vlaku RegioJetu, našli je v lůžkovinách i čalounění v lehátkovém oddílu
-
Udržujme lidskost, to je třeba připomínat politikům a velitelům, tvrdí šéf Českého červeného kříže