Na nejstřeženější místa jaderné elektrárny Temelín se teď dostane každý. Umožní to virtuální prohlídka

16. listopad 2021 09:30

Pohled na nejstřeženější místa jaderné elektrárny Temelín patřil až dosud jen hrstce lidí, kteří získali všechny potřebné prověrky. Nově se k reaktoru, skladu použitého paliva nebo do chladicí věže může podívat každý. Ne, že by se pravidla pro vstup do přísně střežených prostor změnila, ale skupina ČEZ začala v temelínském infocentru nabízet nové virtuální prohlídky.

Jako první si virtuální prohlídku se speciálními brýlemi a sluchátky vyzkoušeli studenti střední průmyslové školy z Třebíče. „Dostal jsem se na místa, kam bych se nedostal, viděl jsem celou elektrárnu zblízka a bylo to fakt úžasné,“ chválil Daniel Švejdík.

Jeho spolužák Adam Simandl souhlasně přikyvoval. „Bylo to skvělý, fakt se mi to moc líbilo. Nejvíc mě zaujal záběr na chladicí věž z výšky,“ popsal jeden z pohledů, které virtuální prohlídka nabízí. Mimo to zavede diváky k samotnému reaktoru nebo do skladu použitého paliva.

„Samozřejmě to podléhalo spoustě bezpečnostních schválení a opatření. Všechno se musí řešit dlouho dopředu, všechno je nahlášeno. Nejen každý člověk, který na ta místa vstoupí, ale i každý předmět je přísně hlídaný. Kdyby se třeba jen přivezla jiná kamera než původně nahlášená, tak by se do toho provozu vůbec nedostala,“ připomněla natáčení prohlídek vedoucí informačních center skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Sedmnáctiminutová virtuální prohlídka je určená až pro 40 návštěvníků. V budoucnu by si ji mohli užít i diváci mimo návštěvnické centrum jaderné elektrárny Temelín. „Do budoucna skutečně plánujeme, že bychom brýle vyvezli například do škol, domovů pro seniory a podobně. Velkou výhodou je, že se lidé mohou dostat do míst, která jsou nejpřísněji střežená, kam se třeba nedostane ani velká část našich zaměstnanců,“ doplnil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Podle něj je to i možnost, jak do oboru přilákat nové zaměstnance. A studenty třetího ročníku střední průmyslové školy z Třebíče zaujala. „Zajímá mě tenhle obor, zvažuji, že ho půjdu studovat,“ potvrdil jeden z nich.

Spustit audio

Související